6 Sebab Kenapa Aku Tak Suka Ambik Gambar

,22:32 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 

Dalam meniti kehidupan di kampus hari-hari ini, kebanyakan remaja tidak akan terlepas dari aktiviti mengambil gambar pada setiap saat dan setiap waktu.. justeru itu, para mahasiswa dan mahasiswi haruslah bijak dalam mengendalikan setiap tingkah laku agar tidak melakukan perkara yang akann............

Haaa.. udah-udah le tu syah.. tak payah nak sambung lagi ayat mengarut engko tu.. ingat nak buat karangan SPM ke hapee…


Okeyy..okeyy.. straight to the point..

Sebab Pertama : Maybe Gambar Aku Tu Akan Diupload Ke Alam Maya.

Okeyy.. ni sebab yang paling major , yang membuatkan aku tak mau amek gambar setiap kali orang ajak.. kalau korang tengok blog aku ni punn… ye.. aku memang penah upload gambar aku dalam blog ni.. duluu.. masa-masa jahil dulu. .. hihi. Tapi sikit je. Paling banyak aku ingat ade 2 keping je. Yang 1 tu saiznye ma sha Allah... Kecik yang amat.. yang satu lagi tu aku edit sampai tak nampak muka real aku. Dan sampai sekarang aku belom padam lagi gambar tu di blog ni.. okey. Kalau korang rajin boleh la try cari… ahahhaa…

Kalau duluuu.. masa kat sekolah, kawan-kawan rapat aku sume memahami.. diorang pun bukan jenis yang suka upload gambar dalam fb or tweeter or wechat (or pape je la laman sosial yang ada atas dunia ni..) so, kalau diorang nak amek gambar aku pun, aku tak kisah sangat, sebab aku tau dan yakin.. gambar tu Cuma akan tersimpan dalam henfon diorang dan takkan terlepas ke alam maya , dengan izin Allah.. 

Tapiii… sejak masuk U ni…. Umm..
Aku tak tau nak cakap macamana. Yup. Memang aku dalam fakulti pengajian Islam. Mula-mula tu aku pikir,, diorang-diorang ni macam sama dengan aku lahh.. bukan jenis yang suka selfie dan upload.. tapi… memang betull lahh ..cubaann.. memang masuk U ni, apa-apa cara pun, kita mesti bukak pemikiran kita. Aku dah tak boleh ada 1 perspektif je pada orang. Kalau dulu, aku mengaku, memang pemikiran tertutup. Sejak masuk U ni ,,. Baru aku kenal.. ohh.. budak Pengajian Islam pun ada yang suka upload gambar. Budak Pengajian Islam pun ada yang suka berselfie. Okey. Bukak pemikiran. Terima seadanya. Tak suka, tak payah ikut. Tapi jangan judge orang sesuka hati. Itu prinsip aku.

Honestly, aku memang tak suka, tak nak , tak hingin dan tak de nafsu nak upload gambar aku di laman-laman sosial.. pegi la stalk fb akuu… kalo ade gambar aku pun sekeping dua jugak.. tu pun kabur tak nampak muka..

In sha Allah… aku masih sedang cuba menjaga.. aku masih belum rela muka aku ditatap oleh lelaki bukan mahram lain dengan PERCUMA.. alhamdulillah… doakan aku tetap berada di jalan ni okey.

Sebab Kedua : Aku Tak Suka Posing.. (seriess malluu wehh!)

Aku paling paling palingg palingggg tak suka posing, terutamanya depan orang ramai!! 

err.. jap.  Tak suka ke, tak reti??

Eh. Samalah tu kann.. kalau dah tak suka , macamana nak reti…. Thehehee..


muka aku dalam gambar Kos setiap semester, takde pun yang turn out well. Hehehee.. sebab aku maluu.. dan aku tak suka posing lama-lama.. lamaa kott wehh nak tunggu cameraman tu click button kamera dia tuhhh.. paling lama aku boleh ‘palsukan muka’ aku pun 2 saat je. Kalau lebih, memang aku tak leh go on. Mesti lepas tu aku akan tergelakk dan palingkan muka ke arah lain. Okeeyy… mengaku. Memang dalam gambar masa sem 2 , ada je muka aku yang tengah on the way nak pusingkan kepala ke arah belakang..  memang buruk abis ahh gambar aku sebab ada pergerakan. 
Hahaha… well, ada aku kesahh?? Tak luak pun duet aku kalau gambar aku tak cantikk.. huhuhuuu..

Yang paling latest ni pun, pergambaran sem 3, diorang buat kat depan-depan library! Maunya orang sekeliling tak tenung!! Aku masa gambar formal aku okey lagi. Masa gambar candid, cameraman dah start suruh posing macam gitu la.. macam gini la… aku posing 2 saat je. Dan bila button camera tu tak diklik lagi pada masa tu, memang aku terus palingkan muka aku dan nyorok disebalik orang kat depan aku. Hah. Tulahh sape suruh ko lambat sangat tekan button tu wahai encik cameraman oiiii…..!! .. gambar tu buat masa sekarang ni masih belum diterbitkan lagi.. tapi aku dah dapat agak dah. Mesti muka aku buruk nyee…  it sokeyylah aisyahh.. gambar buruk tak membuatkan ko gagal untuk dapat dekan sem nii..  ( (pujuk diri sendiri..)

Sebab Ketiga : Aku Lebih Suka Gambar Spontan..

Jap! Spontan keee candid?? Spontan la kann.. candid tu kekadang orang posing gakk.. haa.. 

Macam yang aku cakap kat atas tadi, aku kan tak suka posing.. so, aku lebih suka gambar aku diambil secara spontan dan natural .. aku palinngg tak suka kalau orang suruh aku posing sebab dia nak amek gambar dengan aku. Penah sekali sorang kawan aku ni.. masa majlis dinner dengan senior hari tu .. dari mula start program sammmpailaah abis program, dia duk asyik memaksa aku untuk amek gambar dengan dia. Dekat sejam jugakk lahh .. tapi hasilnya? Aku tetap taknak amek gambar dengan dia. Haha.. aku kesian jugak  sebenarnya dengan dia.. tapi nak buat macamana, dahh memang aku tak suke.. 

Even kalau aku nak amek gambar kawan-kawan aku pun, aku tak suka suruh diorang posing dulu.. memang aku takkan suruh.. sebab aku suka the art of spontan. Hihihiii.. kadang-kadang aku amek gambar curi-curi.. kadang-kadang orang tu tak perasan pun.. tapi aku suke.. I just… like it. 

Bagi aku, disitulah terpancarnya keikhlasan, dan gambar tu tak nampak palsuu… so u olls, kalau jumpe I ollss tengah jalan nanti, jangan nak mengada nak suruh iolss posing okeyyy.. kalau nak, sila amek secara spontan. .. kalau aku tak perasan lagi baguss… 

Sebab Keempat : Aku tahu muka aku tak cantik macam korang….

Yupp.. yang ini, memang aku sedar diri.. hahaha… entahlah.. bila aku amek gambar je, dan tengok muka aku sendiri, aku macam rasa pelik…

 ‘eh, ni ke muka aku?’
 ‘buruk gilee ahh muka akuu…’
 ‘weyy,, asal muka aku macam nii…?’

Sume tu akan bermain di fikiran aku.. hahaha… memang jenis yang tak bersyukur betul aku ni kann…?

Oiiitttt.. oittttt mulut tu cantekkk sikit ehh.. aku bukan tak bersyukurr.

Tapiii..

Akuuuu….

MERENDAH DIRI.

Pehhhh.  (sila jangan muntah darah)

Sebab Keenam : LECEH.

Hanya satu perkataan je. LECEH. Iye lahh.. leceh kot.. pargi kafe same-same nak selfie . pergi ceramah motivasi pun nak selfie. Pergi pasar malam pun nak selfie lagi. Pakai baju kos buat kali pertama pun nak selfie. Kali kedua pun masih nak selfie. Ehh? Kali ketigaa punnn tak puas-puas lagi ke selfiee cik akak oiii??

Leceh ahh.. leceh. Tiap kali selfie, nak ajak orang pulak tu. Selfie jek lah sengsorang. Pastu kalau orang tolak, mulalah nak cakap tak sporting la.. pemikiran jumud laa.. shadid laa.. aigooo.. adik-adik chumel sekalian… saya malas la.. takkan pakai baju matching warna pun nak selfie kot… 

Sebab keenam ?? 
Sebab akuuu… ummm… akuu……….
Akuuuuu….

Aku memang dah tak suka!! Yang korang nak paksa-paksa sangat tu kenapaa???

Yes.. aku tak suke. Sila faham satu perkara tuu..

Tapi.. ada pengecualian.
Aku hanya akan berselfie dan bergambar dengan bahagia bila aku ada dengan orang-orang yang buat aku rasa comfortable. 

Contoh kalau korang baru kenal aku, pastu ajak selfie. Memang aku akan reject tanpa pikir 2 kali ahh.. tapi kalau dengan Umi ke.. dengan roomate aku ke… aku selesa. Jadi aku akan layan mereka untuk bergambar. Dengan syarat, cameraman tu pun kenalah orang yang aku rapat jugakk..

So, that’s my story. Korang pulak macamana? Kaki selfie ke? Kaki ambik gambar orang ke? Or… kaki paw kamera orang? hahaha..

No offense lah. Aku tak judge pun golongan-golongan yang suka selfie ni.. diorang ada hak memasing.. yang aku suka untuk ambik perhatian ialah apabila diorang start upload gambar tu ke tempat awam.. maksudnya upload kat FB ke, buat dp Wassep or Wechat ke.. kadang-kadang aku pun jadik mangsa.. dah la tak cakap sepatah punn.. alih-alih, gambar aku dengan dia yang terpampang kat wechat dengan fb tuu.. huh.. kureng asemm..

Sooo…di kesempatan ini, aku nak merayu pada golongan Hawa.. kalau korang  masih rasa korang ni cucu cicit keturunan nabi Adam, mohonlah terasa.. 

Aku tak marahh pun korang nak selfie.. nak selfie setiap jam pun takpe.. tapi .. gambar korang yang kiut miut tuu.. gambar korang yang mulut muncung tu.. gambar korang yang cool dan ayu tuu.. 
Silalah simpan dalam henfon untuk tatapan peribadi sahaja… kadang-kadang aku bukak FB, aku tengok kawan-kawan aku duk upload gambar selfie,,  ada yang tutup aurat. Tapi buat muka menggoda dan saiz gambar tu terlalu besar untuk si adam scroll tanpa berhenti dan click pada gambar tuu.. huhh.. kalau yang kuat iman aku tak tahu lahh.. 

Yang tak tutup aurat, lagi la aku sesak nafas .. ya Allah.. seluar jeans ketat. Kaki tak bertutup, baju fit, tudung tak cukup syarat.. Allah. Allah. Allah. Tak tau nak buat macamana. Dah banyak kali tegur.. 

DOA je lah yang mampu aku panjatkan ..

Tak siapa tahu.. mereka-mereka .. dan anda-anda.. suatu hari nanti akan jadi lebih baik dan terbaik dalam aspek menutup aurat.. aaamiiinnnnn…!!!
 

No comments:

Post a Comment

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...