Kenapa Manusia Suka Menyusahkan Diri Sendiri??

,20:06 | 2 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
look. firstly, aku bukan nak kondem sesiapa. bukan niat aku nak mengutuk sesiapa. aku just tulis post ni secara umum.

apa yang aku maksudkan dengan "menyusahkan diri sendiri" ?? sebenarnya, tanpa kita sedari, kita sendiri banyak je buat benda yang susahkan diri sendiri, yang mana kadang-kadang benda tu tak diperlukan pun sebenarnya.

kalau aku nak listkan sume, memang takkan habis la jawabnya. so, hari ni aku just nak fokus pada PEMAKAIAN TUDUNG. hijab. or anything else la yang korang panggil. tapi, secebis kain tu kadang-kadang mampu merosakkan mood hari kita. secebis kain itu kadang-kadang mampu menurunkan level of self confidence kita. secebis kain itu kadang-kadang boleh buatkan kita menyumpah-nyumpah depan cermin. now, tell me. am I right, ladiesss??

mengaku je lah. ... setiap makhluq yang bernama MUSLIMAH mesti pernah alami masalah dengan pemakaian tudung. huhuhuuu. even aku yang pakai tudung yang paling simple and senang untuk disarung ni pun , kadang-kadang penat jugak nak melayan kerenah tudung tu.


http://images03.olx-st.com/ui/11/24/52/1303471234_191342252_1-Pictures-of--TUDUNG-LABUH-KOSHIBO.jpg

yes. gambar disebelah tu menunjukkan jenis tudung yang paling common aku pakai. haa jangan nak mengata aku ni nak menunjuk pulak. Allah je tau niat dalam lubuk hati aku , ye kawan-kawan? 
aku kalau nak pegi kelas memang tudung ni yang jadi pilihan. senang . mudah. cepat. woii.. woiii ..aku tak meniaga tudung hokeyyy...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

dan kebanyakan housemate aku and coursemate aku pula , tudung ni yang jadi pilihan mereka.. ada je yang pakai tudung macam aku tu.. tapi sikit sangat la kalau nak dibandingkan dengan tudung bawal or tuduung bidang tuu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

persoalannya, kenapa mereka suka susahkan diri mereka??
actually, timbul persoalan ni dalam diri aku sebab malam ni roomate aku ada majlis Dinner anjuran senior kos dia. ada lah temanya. so, roomate aku memang struggle la jugak dalam nak pilih pakaian tu.. sampaikan nak beli baju baru. nak beli tudung baru.. sanggup tuu pinjam dengan kawan sebab nak matchingkan. hahahaa.. then dia pegi pulak bilik kawan dia semata-mata nak suruh kawan dia make-up kan.. kihkihkihh.. pastu selama ni tak penah penah pegi kelas pakai shawl, malam ni busy melilit shawl dia. terkejar-kejar pulak nak solat maghrib. katanya senior suruh berkumpul pukul 7:35. huishhh awal gile.. sempat ke nak solat maghrib cik akak oiii.. apa ingat bilik kitorang ni 10 langkah je ke dari tempat nak berkumpul tuuu..?

manusia..manusia..
kenapa perlu menyusahkan diri sendiri pada perkara yang tidak sepatutnya?
banyak lagi kott benda yang korang boleh buat daripada korang duk busy usha tutorial melilit shawl di youtube tu.. takk.. aku tak cakap salah. aku tak cakap takleh pakai shawl. aku cuma pelik. hairan. taajub. (pehh. tu dah lari maksud)
pelik sangat dengan manusia zaman sekarang. menutup aurat itu senang, jangan jadikannya susah.

nasihat ni aku tujukan untuk diri aku sendiri jugakk.. moga-moga kalau suatu hari nanti, aku tergerak hati nak cuba melilit-lilit shawl, bila aku tengok entry ni balik, aku jadi insafpp. (fuhlamak walawehh..)
 

2 comments:

  1. What's wrong kalau sekali sekala nk bersusah payah utk melawa. Kwan awk tu mmg la selama ni x pernah pkai shawl time ad majlis mcm nila dia nk pkai. Fitrah org pompuan mmg mcm tu, nak melawa smpai satu thap menyusahkan diri sendiri pon ada. Dan, sy yakin suatu hari nanti jugak awk akan lalui bnde yg sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg xsalah. Sy dh pun mention dlm entry tu bhw xsalag nk pkai shawl. Dan entry ni sy bkn tujuan nk kondem org yg pakai shawl. The last paragraph tu ialah isi penting dlm entry ni. 😆

      Delete

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...