Hilangnya Sebutir Mutiara...

,22:49 | 1 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
tadi tengah lepak ngan roomate dalam bilik. pastu roomate yang tengah baca wassep,  tetiba tunjuk henfon die and tanye "betul ke ni?" 

aku tengok sekilas. ade secebus ayat yang menyatakan bahawa TGNA sudah kembali ke rahmatullah.. masa tu, aku tak berapa nak percaya ah .. then bila aku bukak wassep kat fon aku pun, banyak grup-grup yang hantar mesej dan gambar pasal pemergian TGNA tuu. 
Allahu... 
tak tahu nak cakap apa dah.. selama duduk kat kelantan, baru beberapa kali je aku bersua muka dengan tok guru..  Allah.. 

perginya pada malam jumaat.. 
tarikh yang sama shahidnya Imam Hassan Al-banna. 

masa tengah tengok2 wassep tadi, roomate pun tanya.. 
"hassan al banna? sape tu?"

aku bangun. capai al-Quran terjemahan dan bukak zip. aku amek maathurat sughra yang aku letak kat belakang kulit al-Quran tu . tunjuk pada roomate. 
tuuh. nama imam Hassan al banna. tertulis jelas pada al-Maathurat. 

Allahu Akbar.

Wajah Heroin 'Asam Pedas Untuk Dia' Mirip Pelakon Korea?

,21:49 | 2 Comment

 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
fuh! tajuk hot hot chicken poop gituu.. haha. ekcelli aku ni adalah salah sorang peminat drama A.P.U.D. nii..  hehehe.. from the first episode lagi aku layanzz.. jalan cerita menarik, tak bosan, dan yang penting bukan cerita drama kawin paksa pastu gaduh-gaduh, lastly jatuh cinta. hahaha..

dan seperti yang ramai sedia maklum, wajah Hero APUD ni, iaitu ... (ok aku lupe nama dia. jap nak google.) haa! Shukri Yahya! yee.. haaa.. lelaki ni dikatakan mirip pelakon filipina iaitu Jericho Rosales.. and i admit it, memang hampir sama!

dan berdasarkan penemuan terbaru aku... (ayatt kooo aisyah.. macam saintis femes baru jumpa planet baru kat galaksi bima sakti!) muka heroin cerita APUD ni, mirip dengan sorang pelakon korea ni.. namanya Shin Se Kyung. aku kenal pelakon ni masa dia masuk Running Man ari tu.. huhu. mula-mula tengok Dayana Roza ni, aku tak perasan pun sebenarnya.. pastu makin lama aku perhati, aku macam terpikir.. eh. muka dia ni ada sama dengan someone la. .. dan ternyata that someone is pelakon korea tu.. haha.

ekcelli muka diorang ni tak ade la sama sangatt. tapi at certain time, korang akan nampak persamaan kat muka diorang ni.. (ayat dah start berbelit macam cacing kerawit)
and the main factor yang membezakan wajah diorang ni ialah bahagian MULUT. bila diorang senyum, otometik korang akan cakap muka diorang tak sama. macam shukri yahya dengan Jericho jugakk.. kalau diorang senyum, akan nampak perbezaan pada wajah diorang..cuba kalau korang tengok muka diorang masa tengah series or masam. (tak senyum) . at that time, memang 85% sama! pada pandangan aku la.. 

dan kat bawah ni, aku boleh pulak semalam TERrajinkan diri aku mengadap photoshop semata-mata nak edit gambar pelakon korea tu pakai tudung.. wakakakakaa.. tu pun sebab nak tunjuk kat kawan aku yang tak percaya bila aku cakap muka diorang tu sama!! so, aku kena buktikann kat dia!!
dan inilah hasilnyaa.....

belah kiri tu melayu, belah kanan tu korea. haa.. nampak la 'cacat' sikit sebab editan oleh beginner photoshop macam aku nii. hahah

haaaa... sama tak? sama takkk???
mesti korang cakap tak sama kannn??
aku tau dahh.. sebab aku letak gambar diorang tengah senyumm. sebab aku cari gambar Dayana Roza yang tak senyum kat google, pastu tak jumpee :(
so terpaksa la aku snap sendiri dari drama APUD ni.. cube tengok kat bawah ni..

ni Dayana Roza.. heroin APUD

yang ni pulak Shin Ke Kyung, pelakon korea.. letih woo aku nak menghitamkan bahagian aurat dia tuhh. fuhh.. tu la ko aisyah! terlebih rajin pulak!

soo.. akhirnya selesai jugak eksperimen aku.. aku dah sertakan bukti sekali ni hahh. hahahaa..
dan mestilah akan ada sesetengah golongan yang cakap "eh.. mane ade sama! pelakon korea tu lagi cantekk ahh!"
haa.. memang la cantikk.. entah asli ke entah dia buat surgery! bukan korang taw punn!
lantaklah! yang penting, aku puas hati! huahuahuuuaaa...!
 

Jatuh Longkang.

,21:02 | Comment
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
malam ni aku rasa macam nak merapu meraban kejapp.. nak cakap pasal ape perasaan anda bila anda terjatuh dalam longkang di tempat awam??
hihihii.. walaupun aku tak pernah jatuh longkang.. (err .. jap. ekcelli pernah kot. tersadung kaki kat longkang masa nak langkah tu,. tapi aku jatuh 'tepi' longkang bukan 'dalam' longkang .. hahahaa..)
so ? perasaan? sakit kaki? sakit tangan? sakit lutut?? sume tu takkan dapat ditandingi oleh rasa MALU..

 
hohohoo.. of kos le kann.. masa jatuh tu, mesti first-first cepat-cepat bangun sebab nak cover malu kann.. hihihii.. masa tu tak kesah dah pasal lutut sakit ke ape ke.. asal takde orang perasan kite jatuh. hahahaa.. sebenarnya aku teringat nak buat entry ni pun sebab beberapa hari yang lepas, masa aku tengah jalan ngan kawan aku nak pi kelas, dia tergelincir kaki kat longkang jugak. huhu. naseb longkang kecik. pastu takdirnya masa tu ada sekumpulan mahasiswi tengah lalu betul-betul tepi kitorang.. malluu siott.. hihii..

point utama aku kali ni ialah MALU. yup. MALU. SHY. ALHAYA'. semua orang mesti ada saat-saat memalukan dalam idup diorang, kan? at first I thought that I was the only one that ditakdirkan untuk mengalami numerous kind of embarrasing moments.. but as the time goes by, rupe-rupenya ramai je orang yang alami kejadian yang kadang-kadang lebih 'memalukan' dari apa yang kita pernah alami.

humm.. kawan kawan sekeliling aku pun pernah cerita perkara memalukan yang diorang alami which was i think if that thing happen to me, aku mesti dah lama pi menyorok dalam gua. hohohooo..

contoh?? perkara memalukan yang aku penah buat dan alami ... huishhh! banyakk wooo... tak terkira.. kalau nak taip satu-satu, maunya tercabut jari aku yang chomell ni.. bhahahahaa...
and sampai satu tahap tu aku terpikir.. "Apsal laa hidup aku ni dipenuhi dengan perkara-perkara yang memalukan, jerrr??!!"

tapi.. bagi aku.. kita tak leh nak judge someone tu based on perkara memalukan yang dia buat yang pernah kita nampak .. sebab ... kadang-kadang, orang tu buat benda tu sume mesti ade sebab tersendiri. contoh? kecemasan. aku sendiri penah alami benda ni, sampai aku sanggup ketepikan perasaan malu aku .. and worst, perkara tu melibatkan LELAKI! yup! LELAKI!! yang mana kalau korang penah baca entry aku yang ni >> Bila Aku Jatuh Suka Kat Someone... << korang akan tau la betapa aku tak leh nak go on dengan makhluq bernama LELAKI nih. tapi bila dah terdesak sangat, sebab melibatkan purse aku yang tertinggal, pastu fon pulak aku tinggal kat kawan aku , maka berlakulah senario yang memalukan ituu..


so, pada pendapat aku.. tak payah nak malu sangat lahh.. you're not the only one in the world who have that embarrasing moment, okeyyy?? every single person in this world have it.
so, dont worry and just ignore the people watching you at that time.
 
adoiiyy  minah nii !!cakap lebatt! padahal dia sendiri pun takleh nak lupakan lagi moment-moment memalukan tu! 

hehehe... well,, at least i tried... oh tuhan . cepatlah buang segala memori hitam aku. apsal la Hadis 40 pun aku ingat-ingat lupa, tapi benda-benda tak penting macam ni pulakk aku ingat sampai besar..huh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...