Buku apa aku beli ni?

,23:09 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Alhamdulillah.... hari ni, Allah masih beri peluang untuk aku membebel dalam blog ni lagi. huhuu.. setelah 15 purnama aku menyepikan diri, akhirnya aku muncul lagi bersama berita gembira, bahawasanya aku telah pun menamatkan zaman diploma aku dengan jayanyaa... !! yiiihhhaaaa.. gimme a roouuundd of applauuuseee ,pleasee... *clap clap clap* 
jadi, makanya.. untuk memenuhi 'end-of-diploma-list' yang aku dah buat tak berapa lama setelah cuti midsem aku berakhir, aku gagahkan la jugak diri ni nak berblog walaupun rase awkward and kekeringan idea masih menyelubungi diriku ini. tengok la tajuk entry aku tu.. ntah pape ntah yang aku tulis. siries takde idea weh. mohon pengertian ye..kihkihkihh.. 
apa yang aku nak cerita kali ni tak banyak pun.. hanya sekadar nak melepaskan rasa bosan malam-malam sebab Umi ngan Abah pegi umah jiran, ada hal. 
aku cuma nak share dengan korang pasal buku-buku yang aku dah beli guna baucer buku aku and ada yang aku dah habis baca dah pun. huhu.. for your info, mase kat Unisza aritu, aku tak sempat guna sekeping punn baucer buku tu sebab sirieslyy busy tak sempat nak jenjalan carik buku. so, balik umah ni baru boleh ajak Umi and abah keluar pi kedai buku. mula-mula tu pegi kedai Syarikat Jaafar Rawas , sebab umi nak beli kitab terjemahan Fiqh manhaji jilid 1. then nak cukupkan rm50, tambah dengan buku abah pulak. ok habis sekeping. 
on the way balik tu, aku mintak singgah kat kedai buku Syarikat Muda Osman pulak..  dannn..akhirnya, tibalah masa untuk aku memulakan pengembaraan dan penjelajahan di situ. muahahahahaaww..*gelak jahat*
aaaahh.. bau buku.. bau yang telah kian lama aku rindui.. haha.
bermula dengan tingkat bawah,  macam biasa.. usha-usha novel melayu dulu.. humm..takde yang menarik perhatian la pulak.. then aku naik tingkat atas, cari buku soalan past year matematik SPM untuk budak lelaki pemalas kat umah aku tu hahh... dah nak dekat trial pun masih tak sedar dirii.. tanye soalan mathematic form 4, satu hapeee bendaa pun die tak tauu...
 cuba tengok macam kakak dia ni, walaupun tak suke mathematic, tapi dapat la jugak A+ mase SPM.  lalalalalaaa~ (masuk raga angkut sendiri doee. haha..)
so, dah dapat buku tu, harga dalam 14 hinggit. nak cukupkan sekeping rm50, aku perlukan lagi 36 hinggit. ok turun bawah balik. 
tengah on the way nak ke rak buku novel-novel Melayu, tetiba anak mata aku tangkap satu kelibat buku. 
waaaaaahhh bukuu nii!!!! buku nii laaaa yang aku cari-cari selama iniii...!! oh bukuku yang kudambai, dimanakah engkau bersembunyi selama ini..?? apa tidak sudikah engkau untuk menemaniku di hari-hari sepiku yang mendatang nanti..?? mengapa engkau sanggup membuat jiwaku tersiksa menantikan dirimu selama ini?? 
haha. lebih kurang macamtulah perasaan aku masa jumpa buku tu.. nasib baik aku tak buat persembahan teater je kat depan rak buku tu. kang tak pasal-pasal jadi viral masuk sorat khabar harian Mak Jemah pulak. biaselah.. media sekarang memang suke menyebarkan aib orang awam kaaannn..?? tapi siries ahh.. memang aku dah lame cari buku ni sebenarnya, masuk je mana-mana kedai buku, buku ni la yang akan aku cari dulu. hihii. sebab apa aku tertarik sangat nak beli buku ni pun aku tak tahu. padahal takde orang promote kat aku pun. just bace kat FB pasal buku ni and pernah tengok dalam MHI , peniulis buku ni bercakap live pasal buku dia tu. dari situ, memang aku dah pasang angan-angan nak beli buku ni. hah, aisyah.. panjang betul ko membebel ni, cer citee sikitt.. buku hapeee yang ko teruja sangat nak beli tuu??? 
sabauu..sabau.. orang kata, takkan lari buku dikejar.. ni hah.. bukunyaa.. 
PELUKIS JALANAN by Teme Abdullah RM25.
dah dapat buku ni, aku terpaksalah cukupkan lagi rm25 . maka aku decide ambik buku keluaran Tarbiah Sentap ni..
LUKISAN TARBIAH by Abeben. RM25.
dan lagi rm36 yang aku nak cukupkan sekali dengan buku Spm adik aku tu, aku beli novel ni..
AYAT-AYAT CINTA 2 by Habiburrahman el Shirazy. RM 35.90.
sebenarnya aku cari novel ni, tak tengok tajuk and jalan cerita pun. aku tak tahu pun novel ni best ke tak. tapi sebab harga die memang cukup-cukup cunn je dengan baucer aku, maka aku pun ambiklah novel ni.. maka habislah 2 keping baucer aku di kedai buku SMO ni dan dapatlah aku baucer SMO bernilai RM10 percuma.. huhuhuu..
maka pulanglah aisyah ke rumah dengan senang hati.. buku dapat, hati pun riang, . tapi malangnya perut masih lagi tak kenyang..hahahaha..
esoknya tu, setelah bosan melayan drama 'Suami tanpa cinta' kat laptop, barulah aku mulakan misi membaca..
start lepas zohor.. dan isyak tu aku dah berjaya habiskan buku Pelukis Jalanan . sampaikan tengah goreng ikan untuk makan malam tu pun aku tak lepaskan buku tu tahuu.. nasib tak hangus je ikan aku sebab syiokk sangat aku baca buku tu sambil tunggu ikan masak. hahha. 
apa yang menarik dalam buku ni? banyak weyy.. siries banyakk.. aku bace sampai meleleh-leleh air mata. kalau bab orang yang takde duit nak beli phone, aku tak heran sangat.. tapi kalau bab orang takde duit nak makan ni memang aku takleh tahan. sedihh bila mengenangkan diri aku ni yang nak bermewah-mewah dalam makanan harian, sedangkan duit biasiswa yang aku dapat tu patutnya diguna untuk pelajaran.. 
and bukan ni je bab yang buat aku terus melekat kat buku ni sampai habis.. ade baaanyak lagi cerita yang dimuatkan dalam buku ni, antaranya pasal kawan tikam belakang, pasal fail mase A-level, dan macam-macam lagilah. memang aku syorkan untuk mahasiswa-mahasiswa diluar sana beli buku ni, untuk motivasi diri korang dalam misi menuntut ilmu diperantauan.. 
jalan cerita dalam buku ni pun disusun dengan sangat menarik. Out of 10 stars, aku bagi 8.75 bintangg untuk buku inii... hihi.. 
dan untuk buku kedua, aku baru je habis baca hari ni. tak lama pun masa untuk aku habiskan sebab kan komik aje.. so tak banyak sangat tulisan, banyak lukisan je.. hahaha. tapi aku suke gaya penyampaian, selepas habis satu komik strip, ade disediakan keterangan lebih mendalam pasal isu yang dibincangkan dalam komik tu. Abeben ni sebenarnya banyak jugak komik beliau yang aku dah baca kat FB . tapi aku beli jugaklah sebab nak support kann.. penaaatt dia melukis tuu.. huhuhuhuuu.. for this book, I kasi 8.25 stars... !
dan untuk buku ketiga, Ayat-ayat Cinta 2...  yang ini, aku akan mulakan misinya pada esok hari.. hihii..
so, sekian sahaja review buku tak seberapa daripada blogger comot dan tak berpengalaman inii.. diharapnya , pendapat aku yang hina ni dapat diterima oleh korang dan ade makhluq yang tertarik nak membeli buku-buku yang bermanfaat ni. jangan duk sibuk nak beli novel romantik komedi aje, dik oii.. hidup ni kena belajar hadap realiti, bukan hanya goyang kaki dalam mimpi. 
salam ceria dari saya, aisyah. sampai ketemu lagi di lain entry.
Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.  
 

I'm Rooting for Drama "Aku Pilih Kamu" !

,10:03 | Comment

 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
http://2.bp.blogspot.com/-0mqUP2jbKS4/VmB4il7ZJOI/AAAAAAAAPrU/OeL-slsa3SI/s1600/Aku%2BPilih-Kamu-TV3.jpgalhamdulillah... aku masih diberi peluang untuk menconteng di blog ini untuk kali pertama pada tahun 2016 .. hihi.. last aku update blog bulan disember tahun lepas kutt.. hahaha.
by the way, arini tak tau kenapa aku bersuka cita nak cerita kat korang sume pasal satu drama yang aku baru habis marathon semalam. Tajuknya memang bagi aku agak cliche sikit "Aku Pilih Kamu". drama ni dibintangi oleh Hafidz Roshdi sebagai Rizman dan Dayana Roza sebagai Qasya. hohohooo.. ni baru start sem, boleh la buat perangai camni. kalau dah third week nanti jangan harap lah dapat peluang.. aku marathon 15 episod dalam masa 3 hari kut!! hahahha...

sebenarnya mase aku balik cuti sem aritu, aku tak layan pun cerita ni. tetibe mase hari episod akhir drama ni, kawan aku pesan kat aku suruh tengok sebab cite ni best katanya.. aku pun tengok je la walaupun tak tahu hujung pangkal sebab tak pernah tengok satu episod pun sebelum ni. tapi malangya, aku tak sempat tengok sampai pengakhiran episod ni sebab Umi tetibe panggil mintak tolong taipkan kertas kerja dalam laptop. hum.. takde rezeki..
so, balik je ke unisza, hidup aku yang dipenuhi kebosanan setiap masa membuatkan aku teringat nak tonton drama ni. mula-mula tu aku download satu episod jee.. saje nak try test tengok , best ke tidaak... dan lepas je tengok episod pertama, terus aku download episod-episod seterusnya sebab tak shabar nak tahu kisah dia selanjutnyaa.. hahah..


dan bukan calang-calang drama Melayu aku boleh marathon sampai 5 episod satu hari okeyy.. aku pernah tengok banyak drama Melayu. ada yang aku follow. ada yang tak berapa nak follow. ada yang aku memang tak mau follow. dan ada yang memang aku minat gile-gile! dan drama ni termasuk dalam ketegori 'aku minat gile-gile!' 

kenapa?? sebab bagi aku, hidup ni tak semestinya kena all the time happening dan cheerful semata-mata. kengkadang kite kena titiskan airmata jugakk.. untuk jadi penyeri dalam kehidupan kita. huuu.. ape aku merapu nihh?? haha.

okey.. meh aku cerita ape sebab aku minat cerita ni.
ya. pada dasarnya kalau korang tengok sinopsis cerita ni secara umum, ringkasannya mudah sahaja. ada sorang perempuan kena kahwin paksa. then gaduh-gaduh dengan suami dia. kemudian akhirnya berbaik and they live happily ever after.

tapi! apa keistimewaan yang buatkan aku jatuh hati dengan drama ni? ok, selain hero dia hensem, (ahaks.!) drama ni juga ada jalan cerita yang menarik.
satu, ialah si heroin tu ialah anak angkat kepada ayah si Hero. dan diorang memang dah duduk serumah sejak dari kecik lagi.

kedua, cerita ni ade elemen kekeluargaan. aku ni. yes, aku. aku memang suke drama yang mengetengahkan elemen family dan friendship. dalam drama ni, ade jugak elemen friendship, tapi yang lebih ditonjolkan ialah pasal keluarga. disebabkan harta, keluarga sendiri berpecah belah.
salah satu part yang buatkan aku menitis air mata ialah bile Qasya bersatu balik dengan family kandung die. lakonan Siti Elizad sebagai Nadiya siries memang mantap ah! aku nengok muke dia je terus rase nak nangis. bile die peluk Qasya, memang terus berjurai air mata lah aku! ready dengan tisu eh kalau nak tengok part nih! heheh..

dan ketiga, yang ni kalu aku salah tolong betulkan eh.. tapi sepanjang yang aku ingat la pasal drama ni, memang jarang sangat atau boleh kata hampir tak ada scene yang melibatkan sentuhan antara lelaki dan perempuan. kalau ade pun, seingat aku,... umm.. part Farouk tolak Qasya mase nak halau die. pastu Farouk lempang Qasya. Rizman lempang Qasya. .... dann... tu je kut yang aku ingat. oh ye. banyak kali betul Qasya kena lempang dalam citer ni yer.. hahaha..
even Qasya dan Rizman dah kahwin masa episod 4 drama ni , tapi sampai episod last, scene Rizman lempang Qasya tu je seingat aku yang ade.. tu pun takkan la die lempang betul-betul kan..

Itu memang aku kasi tabik kat pengarah Zul Huzaimy! cume satu je lahh.. heroinnye tak pakai tudung.. well I guess memang jarang kut heroin drama pakai tudung kecuali kalau cerita yang adaptasi dari novel.. kannn??? tapi usaha mereka untuk menjayakan drama ni tanpa adegan-adegan yang tak sesuai ditonton oleh bebudak umur 13 tahun memang boleh dipuji jugak lah.. at least mereka tak de lah hidup dalam dunia khayalan bahawasanya bile kahwin, dapat suami romantik, tetiap hari buat surprise, kalau merajuk kena pujuk, and so on, so on.

sebab aku dah meluat dengan scene-scene macam tu lah, aku menyimpang pulak ke arah drama yang macam ni tau! dulu boleh lahh.. masa budak hingusan dulu, baru lepas SPM boleh la aku nak baca novel dan tengok drama macam tu. sekarang aku budak Universiti hokeyy.. kasi naik taraf sikitt.. memang tak ah aku nak jatuh ke lembah imaginasi bebudak tak cukup umur macam tu. hahahha..

and! walaupun drama ni takde scene heroin merajuk and hero pujuk, lepastu hero pulak merajuk and heroin malas nak pujuk, kemudian mereka bergaduh besar sebab last sekali dua-dua malas nak pujuk,.. drama ni tetap membuatkan aku tersengih-sengih sorang diri mase Rizman dah mula berbaik-baik dengan Qasya. dari guna 'Aku.Engkau' sampailah 'Saya.Awak' dan pada episod akhirnya 'Sayang' ,.. hahahhaaa.

dan tahniah diucapkan pada pelakon-pelakon drama ni (takyah nak bagi ucapan tahniah sangat la syah, macam lah diorang akan bace entry ko ni hahh) atas lakonan korang yang penuh penghayatan tu.

Walaupun Adam merupakan seorang boyfriend, abang dan anak yang baik, patuh, sweet dan caring,,  tapi aku tetap suke Rizman sebab Rizman garang macam angsa yang tak tentu pasal nak kejar dan patuk orang. hahahaa..(kfine. tak lawak.)
pemilihan pelakon memang terbaik ahh.. memang sesuai tiga beradik tu.. yang bongsu paling pendek. kahkahkahh..(amboi sedap ko mengutuk eh, syah)




ape-ape pun, OST drama ni memang best. !! aku tak kenal sebenarnya sapekah gerangan Ippo Hafiz ni, tapi first time aku dengar lagu dia tajuk 'Hidayahmu' dalam fon aku yang aku taktau datang dari celah mana sebab seingat aku tak pernah download, tapi terus aku boleh suke lagu tu! dan bile dengar lagu OST drama ni, memang aku terus teringatkan die. mase tu aku tak tau lagi yang memang die penyanyi lagu OST ni,, dan semalam bila aku search, memang betul lah die!! wahh. suare die memang unik dowh.. sebab aku boleh cam  dengan senang .. tak ramai penyanyi yang aku boleh ingat suara die hanya dari sebijik lagu.

 

lastly, aku nak pesan, kalau korang ada pasang impian untuk keluar dari kepompong dunia khayalan novel romantik komedi, boleh la try usha drama ni kat YouTube ataupun boleh jugak tengok kat website ni : Tonton Aku Pilih Kamu
selamat menonton !! tata..

Crying for someone i didnt even know.?

,22:15 | 1 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  and as I'm writing this entry, I'm still having a runny nose. and I cant even figure out why did I cried soo much for someone I didnt even know in person???!
 
https://mk-cdn.mkini.net/963/68d3e3ec96e699ffaa92eed74e85f255.jpg=s800
 
yes. He is Almarhum Tunku Abdul Jalil. 
I know its been five days already. we all know. but still.. I cant really move on yet. 
aku bukan rakyat Johor. aku tak pernah admire or have a crush on Tunku Jalil. first time aku dengar nama die pun masa tengah study group dengan coursemate aku, bulan lepas kalau tak silap. masa tu dia tunjuk kat aku instagram tunku jalil. dia cakap tunku jalil hensem. aku pun try la usha putera yang dikatakan hensem sangat tu... 
and when first I saw his face, eh. terdetik dalam hati aku. kenapa muka dia macam kurus sangat? macam pelik. macam tak cukup makan. no. it was not my intention untuk hina dia. tapi at that time memang aku tak tahu langsung yang tunku jalil tu sakit. sampailah kawan aku bagitahu .. dulunya dia memang hensem.. tapi sejak sakit, muka dia jadi macam tu. oh.. so, aku paham lah. 
dan sejak dari tu, aku kadang-kadang ada ternampak video dan coretan tentang tunku jalil di FB, memberi kata-kata semangat untuk terus berjuang melawan sakitnya. ntah, mungkin selama ni ade je pun. cume aku yang tak pernah nak perasan. hehe.
and that day. sehari selapas kemangkatan almarhum, aku tak tahu lah, maybe aku tak scroll FB banyak sangat kut, sebab busy dengan assignment .. dan masa aku masuk kelas pagi tu, tetiba ntah macamana aku pun dah lupe, tapi kawan aku bagitahu aku yang almarhum dah tak ada lagi di dunia yang fana ini,
.
.
.
.
aku terkedu. 
tersentak.
dalam hati aku ucap 'innalillahi wa inna ilaihi raji'un' 
Allah.

sungguh aku tak sangka!
tak sampai sebulan aku mengenali namanya, dia sudah pergi djemput Ilahi.
dan pulang dari kelas tu, barulah aku nampak viral tentang kemangkatan almarhum. 
tapi aku tak sempat nak baca lebih lanjut tentang berita tu. busy. siries busy. dan semalam, disebabkan kelas aku semua batal, maka barulah aku ada peluang nak search pasal kemangkatan almarhum TJ. 
and.. there it goes! aku menangis berapa jam kut masa mengadap laptop , baca pasal almarhum TJ. siries air mata mencurah-curah, tak boleh nak tahan.
tu la ko syah... sape suruh rajin sangat nak search pasal almarhum.. kan ke dah bocor tangki air mata ko tu...
dan ia tidak berakhir disitu sahaja. malam ni aku buat lagi! search, baca dan tengok video pasal almarhum. 
dan air mataku terus dipam keluar tanpa sekatan...
I'm still wondering.. apa lah amalan almarhum ni sepanjang hidup.. sampaikan aku yang tak kenal or minat or admire die ni pun boleh jadi sebak dan nangis tak ingat dunia bila baca tentang kisah dia. 
 
very humble person. tak pentingkan pangkat dan kedudukan. loving. caring. 
dan hensem . (ahaks)
Allah. sedih-sedih aku, aku tahu ada yang 100 kali ganda rasa kesedihan ni lagi... tak lain tak bukan ibu almarhum sendiri. anak yang dia hanya dapat tatap selama 25 tahun. pergi terlebih dahulu tinggalkan dia. air mata aku jatuh bila baca coretan ibu almarhum.
tenanglah engkau disana, wahai Putera yang disayangi rakyat. ramai disini yang akan terus mendoakan engkau.
sesungguhnya sakit yang Allah beri itu telah menjadi penghapus dosamu. 
mulianya hatimu tak dapat ku ukur. 
besarnya jiwamu tak dapat aku bayangkan.
tulusnya niatmu tak dapat aku jangkakan.
perginya dirimu membawa berjuta impak. 
"Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah ia, lindungilah ia dan maafkanlah ia, muliakanlah tempat kembalinya, lapangkan kuburnya, bersihkanlah ia dengan air, salju dan air yang sejuk. Bersihkanlah ia dari segala kesalahan, sebagaimana Engkau telah membersihkan pakaian putih dari kotoran, dan gantilah rumahnya -di dunia- dengan rumah yang lebih baik -di akhirat- serta gantilah keluarganya -di dunia- dengan keluarga yang lebih baik, dan pasangan di dunia dengan yang lebih baik. Masukkanlah ia ke dalam surga-Mu dan lindungilah ia dari siksa kubur atau siksa api neraka."
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...