Barang-barang yang diperlukan untuk ke UniSZA

,11:46 | 7 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  
Unisza? anda ialah salah seorang manusia yang apply dan dapat tawaran ke Unisza? ke memang anda tak apply langsung Unisza, tapi tak tahu camane boleh tetiba dapat Unisza,kemudian anda redha je dengan ketentuan Ilahi? hahaha... tak kiralah anda dari golongan mana, tapi mesti anda tertanya-tanya kan.. benda ape yang boleh bawak dan perlu bawak bile masuk unisza? benda ape yang tak leh dan juga tak perlu dibawak ke Unisza? 
so, disini saya dengan berbesar hati nak menolong adik kakak abang sedikit sebanyak lah..
saya cume akan mention benda-benda yang biasa ditanya kepada saya sebelum ni oleh mereka-mereka yang baru nak masuk Unija nih..
1. Water Heater
eh? start dengan water heater? tak ke pelik ko ni syah.. hahaha.. takpe lah.
 pelik tapi benar....... 
haa! ekcelli aku ni kalau nak kata senior, tak adelah berapa nak senior sangatt...baru setahun 2 bulan berada di unija tersayang ni.. tapi sepengetahuan aku lah, para mahasiswa dan mahasiswi yang baru menjejakkan kaki di unija ni, mesti akan ditempatkan di blok-blok baru.. ape maksud blok baru?.macam yang saya dah mention dalam entry saya sebelom ni, di unija ni kira ada 2 kategori blok kediaman lah.. blok lama dan blok baru. macamana nak cam korang dapat blok lama or baru? haaa.. kalau blok lama, blok tu dinamakan dengan nama-nama tokoh-tokoh dan srikandi islam. 
contoh?
contohnya "fatimah", "habibah", "juwairiyah", "farabi", "ummu sulaim", "sa'odah" .. and so on...
kalau blok baru pulak?
haaa.. blok baru ni nak sebut namanya tu senang sikit.. sebab ia dinamakan dengan huruf-huruf abjad jee.. contohnya "blok C", "blok D", "blok I", "blok G", and so on...
maka.. ape sebenarnya yang nak aku sampaikan nih?.hahaha...  apa yang aku nak cakap sebenarnya simple je. .. :
BUDAK BLOK BARU TAK DIBENARKAN BAWAK WATER HEATER !
blok lama? haa.. yang ni aku tak berapa nak arif.. sebab macam ni.. kat blok baru ni pihak unija memang dah sediakan sebijik water heater elektrik kat dapur setiap rumah.. kat blok lama pulak takde disediakan... so, berdasarkan pengalaman yang aku pernah lalui sebelum ni lah kann.. kalau ade .. KALAU lah ade. spotcheck di blok kediaman baru, maka sesape yang bawak heater akan dirampas heaternya tuh.. kalau blok lama, aku kurang pasti.. dengar kata tak kena rampas. tapi korang takyah risau lah. sebab korang kan akan duduk di blok baru mase tahun 1 ni.. 
so, takleh bawak lah ekkk water heater? 
haa. yang ini aku tak decide lagi. sebab ramai je budak blok baru yang bawak sebenarnya. kahkahkahh... 
sebab?
ups.. haaa.. jangan nak memandai cakap kitorang ni jenis yang suke langgar peraturan sesuka ati ek..kitorang ade alasan tersendiri. 
macam aku, mase sem 1 memang aku duduk di blok I, tingkat 5. blok yang sangat terjaga kerapiannyaa..dan water heaternya memang berfungsi dan boleh digunakan setiap hari untuk bancuh air koko setiap pagi masa sahur.. dan rebus air untuk rendam maggi. hehehe.. 
tapi bile masuk sem 2, aku dipindahkan ke blok D, (yang mana keadaannya memang tersangat "ma sha Allah ni rumah orang ke tempat pemeliharaan cipan" seperti yang aku dah cerita dalam entry sebelom ni.. aku malas nak taip balik...) so, water heater nya tak payah cerita.. memang tak boleh pakai!! 
haaaa.. so, disebabkan itulah, aku terpaksa bawak water heater.. aku rase hampir setiap bilik kot ade water heater. hehehee... tapi tak pernah kantoi dan kena rampas lagi lah.. pandai2 lah korang nak idup..takkan aku nak ajar satu satu.. 
so, sekarang ni, terpulanglah pada anda.. nasihat aku, bawak je dulu sebijik kalau ade water heater yang lebih la kat umah.. pastu dah sampai bilik nanti, pi la usha ke dapur.. tengok samada water heater tu boleh diguna or dah K.O. huhu.. so, kalau ok, suruhlah mak ayah korang bawak balik ke rumah semula water heater yang korang bawak tu.. kalau K.O, haa kan senang dah ade backup, water heater sendiri..huhu.
kfine. panjang gile aku hurai.. pasal water heater je pun.hahaha..
2. BAJU KURUNG /JUBAH.
haaa. ini memang benda compulsory lah untuk budak first year bawak. sebab budak first year memang diwajibkan untuk pakai baju kurung / jubah untuk ke kelas.. baju kurung tu bawak lah dalam 8 pasang ke atas.. jubah dalam sehelai dua je pun takpe.. terpulang pada korang.
lelaki pulak macam biase lah.. kemeja or tshirt berkolar. 
tapi aku paham je pesen orang pompuan nii.. mesti malu kan nak pakai baju same tiap-tiap minggu? padahal baju tu basuh je pun.. dan suci. bukannye tak basuh punn.... kann? tapi kenapa malu ? sebab nanti takut orang kata kite dah takde baju lain selain tu..hahahaha.. aku tengok budak laki kelas aku rilek je pakai baju sama 3 hari berturut-turut. kohkohkohh. 
so, kalau pegi ke cafe dan pergi beriadah pun wajib pakai baju kurung ke kak? 
hahahahahaa...agak-agak la weyy..takde la peraturannya menggila sampai macam tu sekali. kalau pi cafe, pakai je lah tshirt muslimah yang sangat ayu dipandang tu. pakai tudung cam biase.. lelaki pulak perlu ke aku cerita? haa ok.. pakai lah tshirt tido korang pun boleh.. sekali pakej dengan kain pelikat. huhuuu.. 
3. EXTENSION WIRE ?
bagi yang tak tahu ape tu extension, boleh lah rajinkan diri menggoogle perkataan tu. hehehe. alahh. aku jamin kat rumah korang ade je benda ni.. 
so, perlu bawak ke datang Unija? untuk Universiti lain, maybe kena bawaklah kot.. 
tapi kalau korang ditempatkan di blok baru unija, korang kena sedar yang sebenarnya koranglah antara manusia yang peling beruntung di malaysia ni sebab dapat blok kediaman yang sangat terasa seperti duduk di apartmen , okey! 
kalau nak tahu, di blok lama, plug yang disediakan dalam setiap bilik cuma ada 2 sahaja. which mean setiap sorang satu plug lah.. yang mana sangat leceh bile korang tengah cas powerbank dan tetiba ade hal urgent nak gune laptop dan laptop korang habis bateri. haha.. jadi memang wajib bawak extension ke blok lama.
 tapi di blok baru, korang akan dapat 2 plug untuk setiap orang. .. maknanya total plug dalam bilik tu ade 4.. aku jamin memang korang takkan alami fenomena tak cukup plug kecuali kalau korang ade sorang kawan korang yang memang suke datang dan sambung charger laptop or henfon die kat bilik korang... pastu at the same time korang nak panaskan air untuk breakfast dan sambil nak panaskan air tu korang nak iron baju nak ke kelas pagi tu.. haaa. ok fine. admit it. aku penah alami benda ni. terpaksa 'pinjam' plug kat bahagian roomate punya. *sigh*
4. KASUT BUT KUNING PUA CHU KANG.

eh? knapa pulak tetibe sebut pasal kasut but nih? kena pakai kasut but ke pergi kelas? 

hahaha...mane ade.. gile ko nak pakai kasut but pegi kelas!. 
sebenarnya benda ni aku dah pernah cerita dalam entry aku kat blog ni.. pasal BANJIR.. so, ingat unija, ingat banjir. unija dan banjir berpisah tiada. tanpa banjir siapalah unija. bhahahaha.. apekebenda aku merapu ni.. tak pepasal cipta slogan baru pasal banjir unija. kahkahkahh..  
kalau nak tahu, tiap kali musim tengkujuh, unija memang takkan terlepas dari fenomena bencana alam yang dinamakan banjir kilat. kenapa banjir kilat? sebab banjir tu berlaku sepantas kilat.. kohkohkohh.. ehh betul lahh.. dalam masa satu malam je ,.kalau hujan tak berhenti, memang air akan naik hingga hampir ke paras lutut. sebab tu kalau nak utamakan keselamatan, bawaklah kasut but tuu.. kihkihkihh.. tapi tak ramai lah yang buat cenggitu sebenarnya.. aku pun teringin nak try, tapi malas nak beli kasut but sebab mahal.. kihkihkihh. jimat duet lahh.. sekarang kan kite membangun bersama GST. hohooi.. so, pilihan aku senang je. redah dengan kasut plastik. tapi kena jaga-jaga lah time arus deras tu.. jangan sampai hanyut kasut tu. 
abeh nak buat camane, kalau dah lecturer tak nak cancel kelas.. terpaksa la harung air..
tapi tu untuk hari first banjir je lah.. lepastu kalau dah teruk sangat, diorang akan umumkan darurat..maka saat tu lah yang paling best.. sebab sume kelas cancel dan ade orang hantar makanan ke blok.. hahahahahahahawww.. walaupun cume biskut kering dan pau sahaja. time macam ni lah megi memainkan peranannya yang sangat penting.. huhu.. nak redah air semata-mata nak ke cafe? fuhh.. memang tak lahh.. sanggup ke bhaii nak membasahkan stokin, kasut , seluar dan kain anda dengan air banjir yang hanyir dan menggatalkan kulit tuu..?
okeyy.. aku rasa setakat ni, tu je yang ade dalam pala otak aku..
kalau korang ade persoalan lain, bolehlah diajukan terus diruangan komen kat bawah entry nihh... ataupun boleh contact saya melalui email je : lurvepurple16@gmail.com .. 
lastly, aku nak ucap beribu tahniah la kat korang sebab ditaqdirkan untuk sambung pelajaran di Unija terchentaa nihh.. bersyukur je lah apa adanya.. memula memang rase segan...bile orang tanye,.study mane? dan kite jawab "unisza.." mesti muke diorang jadi macam "ohhh" je. tak pun lagi teruk "eh?uniza? U mende tu?.tak pernah dengar pun? oh.. ipts ehh...?" kfine kalau orang macam tu siries aku ase nak hempuk kepala die. haha. 
tapi takpe.. jangan down. teruskan usaha.. nanti grade, same je kalau result bagus, tetap dapat apply kerja bagus2.. kalau study kat UM sekalipun, tapi result hambar, tak gune jugakk...kannnnn? so, dont bother with people perception, just go on with your life. its your own life anyway. not theirs. 
 
mORE StorY abOUt UNISZA?? click here pleasee.... >UNISZA GONG BADAK<

7 comments:

  1. datang sini baca entry...walaupun bukan ke unisza..tapi rasanya lebih kurang jer dkt tempat lain..^^

    ReplyDelete
  2. iron dibenarkan bwk tak akak? iron board?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dik..nak angkut sekali sume rak buku, rak pinggan dan rak baju kat umah pun boley..asalkan ko sanggup dik. hehe..

      Delete
  3. Boleh tak akak listkan semua barang2 yg perlu dibawa for 1st year student??

    ReplyDelete
    Replies
    1. overall same je dgn universiti lain kt malaysia ni, dik. rasanya byk dh budak2 uitm listkan brg tu kt blog diorang, jd bleh google sndiri yeee.. :)

      Delete
  4. saya nak tanya kena bawa modem tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolej kediaman dalam unisza memang dah disediakan Wifi . Tapi nak bawak modem sendiri pun tak salah..

      Delete

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...