Tips Mudah Skor Addmath SPM

,12:27 | 29 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 

sebelum aku nak cerita apa-apa, aku nak inform korang bahawasanya aku bukanlah lepasan SPM yang skor A+ masa SPM 2013 hari tu.. yes. aku bukan budak genius Addmath. aku budak failed addmath. selalu kalau exam aku dapat markah belasan sahaja. jarang sangat melebihi 20.

minat addmath? huh. aku rasa nak muntah setiap kali tiba masa addmath. bila cikgu addmath mula jejak kaki dalam kelas, aku rasa nak sembamkan muka atas meja pastu taknak bangun sampai cikgu keluar.

tapi tu hanya perasaan aku la. takde la pulak aku buat betul-betul. jaga hati cikgu. penting tuu!!

so, sekarang aku nak bagi tips ni sebab aku rasa ramai lagi orang yang senasib dengan aku. bukan otak matematik. and for your info, real SPM 2013 aku dapat gred C+ je untuk addmath.  tapi as for me, aku rasa bangga dengan diri aku sendiri. biarlah orang nak kata apa pun. bagi aku, aku dah berjaya. dari markah 13, 17, aku mampu lonjakkan ke gred C+ !! sebab aku tengok orang lain ada yang dapat E untuk real SPM. aku tak sangka ada. serius. aku ingatkan C tu dah kira teruk. ok. aku tak cakap korang teruk, tapi aku kesian kat korang sebab korang tak tahu teknik nak skor.

maybe ada yang cakap . "ko takpe lah. ko tak tahu aku ni macamana. betapa bengapnya aku ni kalau nak jawab soalan addmath.!"
wey..wey.. aku ni wey! aku ni ! korang nak tahu tak, aku pun memang bengap tahap cipan bila bukak buku addmath. aku dah pernah rasa semua tu.. aku pernah rasa nak menangis bila bukak soalan exam, then lepas baca soalan pertama, aku skip ke soalan kedua, then skip lagi sebab tak boleh jawab. then skip lagi. skip lagi dan lagi. sampai muka surat terakhir! sebab aku memang tak boleh jawab. tapi aku usaha la... korang jangan la main skip-skip , dahtu hantar kertas kosong. lepas aku sampai muka surat terakhir tu, aku U turn la balik, tulis setakat yang boleh. jangan tulis "cikgu, I lap U" sudahh..

dan korang tahu tak macamana aku ignore kan addmath ni? masa form 4 memang aku buang terus jauh-jauh. masa naik form 5, insaf kejap awal tahun tu. hah.. lepastu lupa balik. then masa nak exam, mulalah cakap addmath ni bangang la, kutuk orang yang cipta addmath la, habis sumpah seranah buku addmath. kesian kat addmath. hehe..
itu aku. korang jangan buat macam tu tahu!

cerita aku lagi. haa.. ni aku nak dedahkan sume perangai negatif aku masa form 5 dulu. biar korang amek pengajaran. aku tak study addmath kecuali pada malam exam , tahu tak! exam bulan mac aku buat rilek. konon lambat lagi la nak spm. exam mid year, aku study la jugak hangat-hangat tahi ayam. Trial SPM? aku cakap kat diri aku suruh buat betul-betul, tapi tetap aje aku main-main sampai aku hanya dapat 17% untuk trial SPM. trial ok!

then, masa tu aku memang kecewa sangat-sangat. aku sedih. kenapa dapat rendah sangat? padahal SPM dah nak dekat! hah.. time tu start la nak menyesal bagai, nak meratap, nak undur balik masa.. macam-macam! tapi, masa itu takkan boleh diputar balik, kan? everyone know that. so, aku tenangkan minda aku. aku brainwash balik. pada masa aku betul-betul putus asa, aku cari semangat balik. dengan apa? dengan mengenang balik duit, usaha Umi dan Abah untuk hantar aku pergi sekolah.. aku kenang balik semua tu. aku cakap kat diri aku "wey.. kalo setakat nak fail addmath, baik ko takyah pergi sekolah, tuisyen bagai! tak pergi pun ko boleh dapat ! " jadi aku bangkit balik. aku ambil jalan paling senang dan mudah, iaitu : Kalau anda tak mampu skor A+ , skor lah yang paling terbaik.

"yang terbaik" tu terpulang pada korang. kalau sebelum ni korang tak pernah dapat C dalam addmath, jadi maybe C tu dah kira yang terbaik untuk anda. ingat! ukur baju dibadan sendiri. bukan ukur dengan orang otak matematik!

oh ye. please bear in ur mind. tips dan cara aku ni bukan untuk orang yang genius addmath. tips ni hanya untuk orang yang desperate , tak suka addmath, selalu study last minute dan nak skor semata-mata taknak cemarkan sijil SPM diorang nanti. yelah.. spoiled la kan kalau nanti semua dapat A, tapi tetiba terselit D pulak kat situ. haa.. kan dah tak chumell..

and... done membebel sudah! aku nak bagi tips yang simple dan mudah sahaja.
sebenarnya tips ni sesuai korang amalkan kalau sekiranya masa korang tengah baca artikel ni, korang memang dah selesai exam Trial SPM. sebab cara ni memang untuk last minute punya jihad! hehehe..

kalau seandainya korang masa ni baru di awal tahun, cubalah cara lain. cara untuk skor A+!

ok. jom kita mula.
pertama sekali, aku ambil cara yang ustaz aku cakap. cara ni memang dah klise dah pun.. korang mesti dah biasa dengar kan.

-TULIS-
yep. tulis apa yang korang nak diri korang jadi. macam "aku nak jadi doktor" pastu tampal la kat tempat yang korang selalu tengok. and as for me, aku buat cara lain sikit.. which is aku edit gambar ni kat photoshop..



haa... nampak tu? siap ada Moon Mason lagi tahu! hehe.. sebab aku suka budak-budak. sebab tu aku guna gambar ni. lepastu tulis la apa yang korang nak . contoh macam kat atas tu aku tulis "addmath mudah!" "jom buat addmath!"
gambar ni aku jadikan screen saver kat fon aku bermula selepas trial sampailah habis real SPM punya exam addmath!!
and cara ni menjadi tahu! bila bukak fon, nampak gambar mason konon tengah suruh aku gi buat addmath la. pastu dalam hati terus cakap "eh, moon mason suruh aku buat latihan addmath la!" then terus gi cepat-cepat bukak buku addmath. hahahahaha... nah.. kalau korang minat artis korea ke, contohnya. tak kira la Lee Min Ho ke ,Kim Woo Bin ke, Song Joong Ki ke, Lee Kwang Soo ke, Lee Dong Wook ke, EXO ke, Infinite ke, BigBang ke, Beast ke, 2PM ke, (alah. kalau aku nak list semua kat sini memang tak kan habis la kan) .. haa.. korang gunakan cara tu. kasi edit sikit gambar tu, letak caption kat situ. lepastu buat screen saver!

ok. tu yang dari segi mental la kan.. kalau dari segi fizikal , macam ni  pulak.

-BUAT LATIHAN-

haaa... yang ni mesti korang dah lali dengar , kan? semua orang suruh buat latihan. tapi, macam yang saya cakap sebelum ni, tips ni hanya untuk orang yang memang desperate tahap petala ke lapan belas! untuk yang betul-betul hampir dengan real SPM exam!

jadi.. macamana?
aku nak kasi kat korang satu rahsia. tapi kena labur duit sikit la.. ala .. sikit je, tak sampai RM20 ponn.. kalau tu pun nak kedekut dengan addmath, baik nanti korang takyah masuk dewan terus masa SPM!

aku nak suruh korang beli buku latihan TOPIKAL! haa.. buku ni sebenarnya macam buku koleksi soalan-soalan tahun-tahun lepas. tapi koleksi soalan macam tu memang belambak kat kedai buku, kan? jadi kenapa aku suruh korang beli yang ini? sebab nilah satu-satunya buku yang diorang susun semuuua soalan tu mengikut tajuk! nahh. .. dari sini, korang lebih mudah nak kenalpasti jenis-jenis soalan untuk sesuatu tajuk. dan satu lagi yang special, jawapan sudah disiapkan Step-by-Step! !! hoi.. jangan la nak pemalas sangat! korang kena buat jugak latihan tu. haa.. kelebihannya kat sini, kalau tak faham, korang tak payah refer kat cikgu. boleh terus tengok kat belakang. senang! kat rumah pun korang boleh buat latihan ni tau! tapi kalau korang lebih senang refer kat cikgu , aku tak larang. lagi bagus. tapi kalau untuk orang macam aku yang malu nak tanya cikgu sebab takut cikgu kata macam-macam kat kita, hah! inilah caranya! BUKU SOALAN TOPIKAL!

aku boleh jamin woo.. buku ni berkesan! as long as korang buat semua latihan dalam buku tu lah..
korang nak tahu cerita aku? tak nak? ahh... apa aku pedulik! aku nak cerita jugak! kihkihkih...

 pasal buku tu, aku dah ambik gambar hari tu, tapi tanpa aku sedar aku dah terpadam. aku pun tak tahu bila masa aku padam.. hish.. lepastu pulak, buku tu ada budak (junior) aku yang mintak, nak guna. aku pun dengan berat hati la bagi kat budak tu . . (tapi ikhlas, ok!) haa. mana tahu dia guna buku tu and dapat A+ addmath, lepastu masuk surat khabar, dia mention nama aku! ahaks! sangat keterlaluan disitu, ok!

ni gambar aku baru search kat Google. nasib baik ade.. hhihii.. cover depan buku ni aku tak tau la still sama or akan berubah-ubah ikut tahun.. tapi untuk tahun aku, canni la rupe die.. ala kalau cover ditukar pun, korang cari jer la buku yang tulis "ANALISIS BERTOPIK"..


aku beli buku ni masa dah nak dekat exam TRIAL SPM. sebab buku ni memang diterbitkan lambat sikit.. bukan macam buku-buku soalan past year yang biasa korang nampak tu.. ye lah, nak kena kategorikan soalan-soalan tu lagi, nak kena bagi jawapan lengkap lagi.. memang la ambil masa bagi syarikat penerbitan tu kan.

so, masa nak dekat trial tu, aku hanya siap soalan-soalan untuk satu dua tajuk aje. tajuk-tajuk lain yang berlambak lagi tu aku tak sentuh langsung! maka tu lah akibatnya.. aku dapat 17% sahaja untuk trial SPM.

jadi, lepas tu , aku terus bertobat then balik rumah bukak buku tu..
bila dah bukak buku tu, first thing korang kena buat is tengok dan jelajah semuuuua isi buku tu dari awal sampai akhir! dari tajuk pertama sampai tajuk terakhir! masa ni lah korang kena kenalpasti bentuk-bentuk soalan dan korang kena tentukan tajuk mana yang korang nak jawab dalam real SPM nanti! yup. aku dah cakap banyak kali tadi kan.. ni untuk budak desperate sahaja. sebab korang mesti nak study benda lain jugak kan? jadi masa dah suntuk! macam aku, nak kena cover Chemistry, Biology, Physics.. jadi aku hitung hari. kalau nak cover semua tajuk addmath, alamatnya, aku tak sempat la nak sentuh buku Chemistry!

jadiii.. macam aku cakap tadi. tentukan aje tajuk mana korang nak jawab. aku nak cakap pun sebenarnya aku tak berapa ingat dah tajuk addmath ni. hehe..
tapi secara ringkas la, aku boleh bagitau, ni kalau dah masa limited sangat macam seminggu or 2 minggu sebelum exam la..
-Tajuk Logarithm : Susah. better tinggal.

-tajuk probability dan yang seangkatan dengannya : ambik semua! cover semua! sangat mudah dapat markah!

-tajuk solution of triangle kalau aku tak silap. yang formula dia panjang sedepa tu hah.. nampak je susah, tapi korang buat satu dua soalan pun dah boleh ingat formula dia tu.

-lepastu tajuk pertama dalam setiap form . I mean, tajuk pertama yang korang belajar masa form4 and masa form5. yang tu boleh kira senang la..

-tajuk linear programming : sangat mudah. Pastikan cover semua bentuk soalan.

-tajuk integration : agak mudah, tapi bentuk soalan dia banyak. Kalau nak ambil, boleh aje.

-tajuk quadratic dan yang seangkatan dengannya tu pun ok jugak.

-statistic : yang ni kalau korang tak cover, memang rugi!

-tajuk vector : agak memeningkan bagi aku. Tapi bila buat lama-lama, ok aje. Aku ambil tajuk ni.

-tajuk permutation and combination : kacang sangat!

-trigonometric function : yang ni korang MESTI cover!



Untuk kertas dua, ada 3 section kan? Haa.. Yang section B tu kena jawab 4soalan dpd 5. Soalan yang kena lukis graf tu memang wajib jawab la kan, sebab senang. Lepastu kalau aku la, aku biasanya jawab vector, pastu yang ada probability tu, then circular measure.


Untuk bahagian C pulak, kena jawab 2 soalan dpd 4. yang korang wajib dan mesti cover is tajuk index numbers dan linear programming. Serius, 2 soalan ni terlalu mudah!!! Dan satu lagi, kalau korang nak cover, boleh ambil tajuk solution of triangle. Mudah jugak. Tapi masa SPM tu aku tak sempat nak cover semua. sangat tak cukup masa.


So, aku harap aku dapat bantu korang la.. Aku nak list semua tajuk , rasa malas pulak. Jadi, pendek kata, tajuk yang aku tak mention tu, agak susah sebenarnya. Kalau korang rasa senang, go on je la. Macam yang aku cakap dari tadi, tips ni hanya untuk orang yang desperate dan kesuntukan waktu plus bukan otak addmath macam aku ni. Tajuk-tajuk yang aku pilih tu kalau korang cakap susah jugak, tu maksudnya bukan addmath yang salah, tapi korang tu yang gila meroyan. Haaaa.. Kan dah kena. Usaha la sikit woy!! Aku pun bukan otak matematik jugak ..even mate moden aku dapat A+ .semua tu kira usaha dan taktik tackle soalan..

And sori la kalau aku tulis tajuk tu tak teratur .. Sebab aku pun dah ingat-ingat lupa sebenarnya... Hahahaha... Tu pun aku kena gi selongkar balik buku rujukan addmath yang berhabuk dalam bilik. Semuanya sebab korang lah! Korang punya pasal aku sanggup pi bukak balik buku addmath yang aku benci gile dulu. Hehe.. Tengoklah, aku ni 'kakak' yang baik, kan? Hahahahahaa.. Sengal.

jadi, setakat ni saja. usaha, usaha jugak. DOA dan RESTU ibubapa and cikgu jangan lupa pulak!

aku sebagai senior SPM ni harap korang struggle la betul-betul. benda ni datang sekali je seumur hidup. kalau bukan sekarang, bila lagi korang nak rasa penat lelah macam ni? masa aku rasa takde mood dan busy giler, aku selalu cakap kat diri aku sendiri "wey, tahun depan ko dah takleh rasa macam ni dah... tahun ni aje. sekali ni aje. tahan la sikit. sekejap aje"
yelah.. sebab korang mesti lepas SPM ni, korang tetiba rasa sayang kat addmath. rasa taknak tinggal addmath. aku sendiri rasa macam tu. yang aku cakap ada budak mintak buku addmath aku tadi tu, masa nak bagi buku tu, aku rasa agak terkilan dan sayang la.. mana tak nya, aku nangis, aku meraung, aku menyumpah seranah, buku tu aje yang tahu. hanya antara aku dan Addmath sahaja. kejap aku baik dengan dia, kejap aku marah dia. tapi buku tu tak pernah lari dari aku. dia setia disamping aku sampai lah aku habis exam. dia biar aku cedok ilmu dari situ. sebab tu sekarang aku dah jatuh sayang .. hehe.. kenangan tu banyak woo... makin kita rasa susah dengan sesuatu matapelajaran tu, makin lah kita rasa sayang nak lepaskan .. sebab tu aku nak pesan kat korang , belajar betul-betul. nanti kalau dah lepas SPM, mulalah rasa rindu nak belajar addmath balik la, nak buat latihan addmath la.. so, grab ur chance now!

and.. tips yang aku bagi kat atas ni, korang bukan setakat boleh skor sampai C+ je tau, .. tak mustahil korang boleh jugak skor B or even B+ ! tapi dengan syarat! korang kena 'start engine' lebih awal dari aku. and fokus! itu kunci utama!

ok lah. rasanya dah banyak giler aku membebel ni sampaikan lenguh jari-jemari aku yang cantik ni. kahkahkah.. so, aku blah dulu lah. hope korang dapat skor YANG TERBAIK untuk SPM korang nanti.!!
 
Wassalamualaikum..
 

29 comments:

  1. Thanks for the tips sis.
    Terima kasih bebanyak.
    Nak kena berkawan baik dengan addmath sekarang. Trial dah dekat.

    ReplyDelete
  2. saya tak kenal siapa awk.. sy salah seorg student yg menderita study, tak minat belajar dan benci sekolah. saya tercampak dalam aliran sains sdgkn sy langsung takdak cita2. tapi sy cuba search benda benda yg boleh memotivasikan sy dan sy nak ckp terima kasih sgt2 sbb awk tanpa sedari dah memberi suntikan smgt kat saya.. terima kasih sgt smg allah merahmati anda :') teruskan usaha dlm memotivasikan org.. sy sokong awk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcum very much , dear.....
      sy cume tolong bgtau ape yg sy tau jerr .. :) good luck for ur study..

      Delete
  3. Why you are like me duh gahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. coz u're not the only one suffering in this world. hehehe

      Delete
  4. Ahahaha... Sama.. Lps trial bru nk struggle bila tgk result addmath hampeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. trial mnjadi garisan prmulaan utk kit start enginw. tp xpe. masa masih ada. manfaatkan.

      Delete
  5. hai kak.. saya dak form 4 .. amik pure sains..klu dpt 35 dlm addmath untuk ujian pertama adakah ia satu permulaan yg baik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa..bgusnye. bru form 4 dh mule pikir psl spm. aku dlu lagha j lbih, haha.. ummm.. klau nk ckp brdsrkn result first ni susah skit.. lgpun bru form 4 kan.prjalanan masih jauh.result ujian first x mmbuktikan apa2. yg penting spm nnti. so, truskan improve ur effort.

      Delete
  6. Salam saudari. Masih simpan lagi buku analisis bertopik SPM mathematics 2005 -2012 tu?

    Kalau nak jual berapa harganya? Saya nak beli.

    ReplyDelete
  7. You help me alot thanks if i can score more than 50 marks for my addmath this trial its all credit to you....thanks again peace

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy hanya tolong share experience sy je..
      ur welcome, if you say so..

      Delete
  8. syarat nak mohon mana2 semua nak addmath sekurang kurangnya C. tapi midyear saya haritu addmath G. 30% jeh. sedih pulak rasa sebab kimia and bio boleh A- tapi addmath memanjang G. spm daa dekat. tapi tahlaa. susah betul nak luluskan addmath nih. rasa macam dah takde harapan nak lulus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi spm tak tamat, selagi tu lah harapan masih ada, dear.. jangan putus asa. Akak dulu pun mmg straight fail je addmath. Midyear pun xcecah 30% .. percayalah...usaha dan doa pasti akan membuahkan hasil. Fighting!!

      Delete
    2. Trial dapat 40%. Naik 10% dari mid year. Ada harapan ke nak cecah A- spm nanti? Hahaha.. Mimpi jelah kan..

      Delete
  9. Hmm. Trial ni saya cuma dapat 36% je. Kecewa jugak. Banyak cuai..

    ReplyDelete
  10. aku dpt 26 ja we . siap rilek lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, But still.. 26 is better than 17. right?😏

      Delete
  11. saya tak pernah dapat A tpi mulai sekarang saya nak berusaha bagi dapat a

    ReplyDelete
  12. asal kat atas tu,muslimah tu katanya nak fly high?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Because her dream is too high so she has to fly to reach that dream.

      Delete
  13. Thanks akak for the tips. Doakan saya 😃

    ReplyDelete
  14. thank you for sharing 😭💯 rasa semangat nak study addmath !!! 😇 wish me luck for my spm this year 😊

    ReplyDelete
  15. blh shaRE BTK LG X PSL SEKOLAH MENENGAH AWK..

    ReplyDelete
  16. Saya dapat addmath 40% je untuk trial ni....risau jugak la kalau Spm nnti result teruk...tq ye kak cerita pengalaman akak...

    ReplyDelete
  17. Macam mana akak cara akak skor A+ matametik?Nak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting, kena buat SEMUA soalan past year, dan soalan trial spm dari sekolah2 lain.. in sha Allah dapat skor A+ punye! :)

      Delete

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...