Jumaat, 1.00 p.m. , Kafe UniSza.

,17:52 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  title yang agak aneh disitu. .. maybe sume orang takkan paham.
anyway , ari ni mentari dah kembali menyinari bumi UniSza.. alhamdulillah.. 

so, apa kaitan mentari dan hari jumaat?
ari ni disebabkan air pun dah kering, banjir dah surut.. maka aku dan roomate mestilah akan turun beli lunch kat Cafe.. loya dow tekak asyik mengadap megi perasa tom yam aje.. semalam kan takleh turun bilik.. huhu..

jadi, sengaja je aku ngan roomate turun cafe pukul 1 tengahari sebab time ni la yang paling best nak turun ke cafe!

sebab?? sebab takde lelaki! sume pegi semayang Jumaat! kalau ade pun non-muslim je lahh..ahahahaa.. 
nampak sangat ke'racist'an aku terhadap kaum Adam disitu.

http://2.bp.blogspot.com/-QBp_gm1VxaE/UAAw-62kL-I/AAAAAAAABG4/sj4IMvd52F0/s400/guy+girl+pic

eh.! bukan racist laa.. cume kalau takde lelaki, kitorang boleh la conquer sume cafe.. sebab kalau ade lelaki, kadang-kadang ada sesetengah cafe tu penuh ngan lelaki sampai kitorang yang pompuan ni pun segan nak pi beli makanan kat sana.. tapi adillah.. sebab kat cafe yang lain sume pompuan yang conquer! muahahaaa...

racist sungguh yer penduduk penduduk kat Unisza ni??? eh, taklah! jangan pikir camtu.. benda camni terjadi secara semulajadi taw.. kitorang pun taktau dari mana mulanya..
terutama bagi pelajar dalam fakulti pengajian Islam.. kalau buat assignment dalam group, memang takkan campur pompuan dengan lelaki melainkan kalau lecturer yang suruh..
kat dewan kuliah pun.. lelaki dan pompuan memang duduk asing-asing macam kat sekolah dulu.. kalau kat dewan kuliah tu ada 2 pintu, maka lelaki dan pompuan akan keluar masuk dari pintu yang berlainan.. tu kalau fakulti pengajian Islam la.. fakulti lain kurang sikit dari segi ke'racist'an diorang.. hehe..

aku pun tak sangka jadi macam ni.. sebab selalu kalau nengok cerita kat TV, tempat duduk memang sume pakat main duduk aje.
but aku bersyukur sangat masih ada atmosphere macam kat sekolah even aku dah masuk Uni.. aku asal dari sekolah pompuan je.. so masih dalam proses meng'adapt'kan diri dalam suasana Uni.. slow-slow, lama lama biasalah kannn...

akhir kata , peace no racist!
 

Kisah Pau dan Biskut Kering.

,18:35 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  
seperti yang aku cerita sebelum ni, kat unija sekarang tengah banjir kan... so walaupun kitorang susah nak turun ke cafe, alhamdulillah ada jugak yang sanggup nak datang ke blok untuk agihkan makanan.. 
mula-mula masa aku duk baring atas katil tadi, dengar suara jerit suh sume turun amek makanan. ... pastu roomate aku gi amek sebab aku malas nak pakai stokinn.. huhuhu.. coz ada lelaki kat situ. 
then naik naik je dia bawak pau kaya.. huu.. lapor.. ngap kejap aje dah abis. pastu tak sampai 2 minit ada pulak yang panggil suh gi amek biskut keringg.. roomate aku sekali lagi jadi mangsa, (sorry kawan) .. dan dia amek tupperware aku yang kecik pastu gi isi biskut kat bawah.. sikit je yang dapat.. 
sekali housemate aku angkut tupperware besaarr punye gi isi biskut tu.. agak agak boleh buat bekal sebulan kot.. hahaha.. 

  its okay lahh..at least ari ni dah boleh save duet. makan megi dengan biskut kering aje.. hihihii..

Bekalan Penting Semasa Banjir di UniSza.

,09:51 | 1 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
aku taknak cerita panjang-panjang la... just nak bagitau yang sekarang ni blok aku air dah hampir nak menenggelami tangga yang last.. maknanya kalau tangga tu tenggelam, maka air akan masuk ke rumah - rumah di tingkat satu. nasib aku kat tingkat 2 . hehehee.. loceng warning dari tadi tak berenti renti berbunyik. bingit telinga weyyy..

jadi.. buat adik adik akak abang yang nak masuk unija, ni je la info yang aku boleh sediakan untuk korang,, 
kalau musim banjir, antara bekalan yang perlu korang sediakan ialah..

cam biase.. payung..


rain coat. just in case payung hilang or dicuri or diterbangkan angin monsun barat daya.


dan kasut but PUA CHU KANG! haha.. sebab at certain time terutama kat blok kediaman baru, memang air akan sampai ke paras lutut. so, binatang-binatang reptilia yang chumel panjang, tak berkaki tu memang akan muncul.. sebab tu kena beware. biawak, cacing, ulat, tikus, tak payah cakap ar.. memang sume keluar dari tempat persembunyian mereka.
  
ahhh.. dan sebelum terlupa! bekalan terakhir!

 
 
UBI KAYU REBUS!! huuu... lapaaa... dari pagi tadi tak makan pape sebab takleh turun pi cafe. asenye cafe pun tutup kot.. sebab makcik-makcik cafe maybe dah takleh masuk ke unija sebab jalan kat depan unjia ni dah banjir terukk. .. kereta takleh lalu.. hanya lori dan hilux je ..
 
so, sila sediakan bekalan makanan yang mencukupi ok!
 nasib megi aku ada banyak lagi stok... hehehehee..
 
 

Bermulalah Pembentukan "Kolam Buatan" UniSza.

,18:35 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
sebelum pape, aku nak bagitau entry ni bukanlah nak menyatakan ketidakpuashatian atau kebengangan yang melampau kepada pihak atasan yang nampaknya tak mampu nak selesaikan masalah yang melanda UniSza tiap-tiap tahun niii..
cuma saje nak share pengalaman aku kat Unisza ni. nanti kalau ada bebudak SPM tahun-tahun akan datang nak apply masuk Unija, senang la bagi mereka nak baca dan 'korek' ilmu tentang unisza ni.. aku nak mudahkan kerja orang lain. masuk je blog aku, search je keyword "UniSza", haa.. nanti keluar la sume cerita. kan ke senang dan menjimatkan masa? sume information hanya dalam satu blog! tak payah nak meng'google' banyak-banyak kali!

so... dah -dah la merapu raban wahai cik esyah.. ko nak cite apekebenda ni sebenanya?

haaaa.. as sume rakyat kat Malaysia ni dah tau, sekarang ni musim hujan dah bermulaa .. aku rasa most of negeri-negeri kat Mesia ni dah ditimpa hujan, kan?? ke ada yang masih kering kontang?
negeri Teganu tak usah cakaplahh... memang dah lama hujan.. 
lebih seminggu lepas lagi kalau tak silap. minggu lepas memang tiap kali pegi kelas , sarung kaki akan basah sebab air banyak gile kat blok kolej kediaman,

tapi pagi ni, paras air tu boleh kira paras air paling dalam la sepanjang aku duk unija ni, .. hujan pagi tadi memang tak berenti-renti. air kejap aje naik. sekali aku jenguk kat tingkap, anak tangga yang first kat blok aku ni hampir ditenggelami air.. pastu tak sampai sejam, aku tengok anak tangga tu dah ditenggelami dan anak tangga yang second dah separuh tenggelam!

ni gambar pagi tadi ... bukan gambar tahun lepas ke ape ekk..

nampak tak tangga tu? dalam gambar ni tangga first tu tak tenggelam lagi.. tapi masa kitorang nak gi kelas tadi memang dah tenggelam.


kalau hujan lama lagi,, tak mustahil la rumah kat tingkat 1 tu akan dimasuki air..

dan tadi kelas pukul 11.. ingat nak tunggu ujan berenti. tapi tak nampak pulak tanda-tanda hujan akan berenti.. so , terpaksalah kitorang ambik langkah keselamatan untuk ke kelas ..

still pakai baju kurung, tapi pakai seluar track kat belah dalam. so, nanti boleh le angkat kain sampai lutut... kasut?? jangan haraplah! kitorang pakai sandal je.. ada yang pakai crocs. (paling selamat). aku? huwaa...takde crocs! so pakai le kasut plastik. the first moment nak turun masuk dalam air tu , tak payah cakap ahh.. sume perasaan ada.. cuak yang paling penting. pastu rasa cam benda ni sume "unbelievable" ! "nonsense" ! "how can this be?!" "impossible!" perasaan dah bercampur adukk.. bayangkan lahh.. air tu memang takat separuh betis aku. kalau roomate aku maybe sampai lutut kott.. (:P) haha..  pastu arus pulak deras macam kat sungai! serius!

takut masa mula-mula nak "terjun" dalam tu. pastu bile dah redah, uhmm.. redha aje lahh...

masuk je kelas, rasa gatal sangat kat kaki.. tak selesa .. seronok, seronok jugak, tapi air banjir ni bukannya bersih sangat ... eh cop! memang tak bersih pun kann.. even dia mengalir laju macam air sungai.. 

ingat nak cari kasut but ngan raincoat! pakai kasut but ngan baju kurung pi kelas. haa... style, kan??? hahahahaaaa...

dan tadi terjumpa video ni kat FB.. dishare oleh somenone. ops! aku tak kenal, key!

ni video banjir tahun lepas.. tapi masa diorang rakam ni, aku tengok takde la tinggi sangat paras airnya.. yang pagi tadi punye lagi tinggii wooo....

 
first day redah banjir di unija. 
bukan nak mengeluh.. 
just nak share pengalaman .. 
by the way, best ape tiap-tiap ari boleh pi "swimming pool"?? besaaarr pulak tuuu.. hahahahaa...
 

Nasi Bajet RM 2.50

,23:10 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
haaa.. asyik post pasal makanan ajeee... nampak sangat ko takde  idea, an esyah? ahahahaa... takde laaa.. kalau tulis pasal menda lain, makan masa banyak. kalau pasal makanan, sekejap aje. muahaha.. 

ok lah. korang baca belom entry aku sebelum ni? cite pasal Nasi Bujang RM 3?? haa... tu da kire murah kan? dalam entry tu aku ada mention pasal nak try nasi bajet pulak kann??? dan hari ni akhirnya misi aku tercapai !! haha.. 

disebabkan hari ni cuti (secara tak official sebab ari khamis memang dalam jadual takde kelas...) dan dicampur dengan hujan renyai renyai kemudian ditolak dan bahagi dengan kemalasan yang menggunung dalam diri aku ni, maka aku decide nak order la nasi bajet tuu.. tak payah leceh-leceh nak turun kena lalu kat lecak la, langkah longkang la.. hihi.. 

dan tadi pukul 8 malam lebih sikit, akak tu sampai la kat blok aku dan kol suh gi amek nasikk..
haa.sabar.. sabar... ni nak bagi gambor le nii..hehe.


daaann?? anda rasa?? berdasarkan rupa, boleh la... dengan rege RM 2.50 tu, aku dapat nasi, ayam goreng, kuah sambal dan timun. ni kalau tambah ikan bilis ngan kacang tanah mesti lagi sodapp.. boleh feeling-feeling makan nasik lemak. hehehehee.. 

murah? mesti ramai yang kata murah kan? ye la... kalau beli kat kafe Unisza, dengan duet RM2.50 tu kadang-kadang boleh dapat ayam seketul ajeee...

tapi kalau nak banding ngan kat kelantan, aku beli nasik bungkus tiap-tiap hari , dapat Rm 2 je!! dengan nasik lagi banyak, ayam lagi besar, dan sayur lagi banyak! 

hahahaaaa..kesimpulan? nasi bajet korang takkan boleh kalahkan nasi bungkus aku nyerrrr... LOL.

 

Nasi Bujang RM 3

,18:59 | 5 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
disebabkan kelas tengahari tadi habis lewat, maka masa aku pi Cafe tadi, memang makanan overall sudah licin dahh.. jadi aku beli ayam je seketul untuk lunch. pastu terpikir pulak nak try order nasi bujang yang dijual akak-akak senior kat Unisza ni.. sebab aku malas nak turun pi kafe lagi nanti.. hahaha.. order ngan akak akak ni senang.. terus diorang anta pi blok. yang aku order ni siap anta sampai depan bilik lagi. hehehehe...
 

soo... ni la yang aku dapat dengan harga Rm 3. nasi, kuah tomyam, sambal, telur dadar and ayam goreng..

wuuu.. kira boleh lahhh...

musim ni jadi macam trend pulak meniaga nasik ke blok blok. nanti lain kali nak try beli nasi bajet rm 2.50 pulak ahh.. hihi
 

Ada Apa pada Konsert UNIC?

,02:21 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 


haaa... ni aku baru balik dari konsert Unic yang baru je habis kat UNISZA Gong Badak.. huhu.. so? berbaloi tak aku bayar RM 5 untuk beli tiket tu?? aku nak cakap berbaloi betulll.. masa mula - mula tiket kaunter bukak tu terus aku suruh kawan aku belikan tiket!! hahha... sebab aku ekcelli da penah gi konsert UNIC ni masa diorang datang kat sekolah aku masa aku form 4 duluuu.. haaaa... 

pastu tadi bile selesai konsert, housemate aku yang pegi sekali ngan aku pun cakap konsert ni best.. dia tak sangka pulak boleh jadi best macam ni .. dia ingatkan nyanyi macam tu aje. rupenya penuh dengan pengisian ilmuu.. 

tapi aku cam terkilan gak arr sebab abang Fadzli UNIC tak dapat datanggg.. huuu.. *lap hingus meleleh* sooo.. sebagai gantinya bro ifham datang ... huhu.. tak puas hati betul sebab masa unic datang sekolah aku dulu bro bazli UNIC tak datang...

apepon banyak input aku dapat malam nii.. gelak gelak jugakk tapi ibrah yang nak disampaikan jangan dilupaa.. tadi UNIC nyanyi lagu ummm... sebuah pertemuan, bintang syurga, binnabil huda, hanya tuhan yang tahu, atas nama cinta, sahabat sejati dan last sekali ya hanana.. huhuu.. 
yang diorang nyanyi lagu najwa latif, lagu kaka n zizan tu tak payah cakap ahh.. hahah..

memang terhibur sangat dan setiap kali lepas nyanyi lagu, mesti akan disusuli dengan tazkirah dan pencerahan pasal lagu tuu.. 
dan yang paling best, bro-bro UNIC sumenye lawak-lawak and sportingg.. roomate yang duduk sebelah aku tak habis habis gelak. orang belakang aku lagi laaa...gelak macam tengok maharaja lawak mega! aku? aku gelak sikit sikit aje sebab kebanyakan lawak yang diorang gune tu aku da dengar masa konsert kat sekolah aku duluu.....bhahahhaaa... aduhhh..ya ampunnn..

dan selesai aje konsert tadi, tensen la jugak sebab tak sempat nak selfie dengan bro-bro UNIC !! huhuu.. kat meja tempat mintak tandatangan tu penuh dengan lelaki aje.. kalau naj jugak bergambar or tandatangan, kena tunggu ahhh.. 

aku?? lepas aje konsert terus blah dengan housemate and roomate aku. ingat nak amek gambar dalam jarak dekat, tapi rimas pulak bile banyak sangat manusia kat situu.. tandatangan?? alahh. nak buat ape jee.. diorang conteng-conteng sikit ... haaa.. dah jadi tandatangann.. nak buat ape je simpan contengan manusia lain? hahaha. hajat nak bergambar pun terpaksalah dilupakan. .masa kitorang semakin jauh dari dewan perdana tu, tak nampak sorang manusia pun balik sekali ngan kitorang..sume tunggu nak bergambar ngan UNIC.. on the way nak balik tu aku tenangkan diri dengan cakap "alah..dia pun manusia jugakk.. sama je macam kite. nak buat pe ambik gambar banyak2.. bukannya dia tu ada sayap kat atas belakang punnn.." huhuhuu.. pastu tengah jalan-jalan tu terlalu kat tempat ada banner yang promo konsert malam ni. aku pun buat perangai tak betul , ajak kawan -kawan aku selfie dengan banner.. bhahahahaa... ye laa..tak dapat dengan orang sebenar, dengan banner pun jaadi lahhhh... 

nah.. ni je gambar2 yang aku sempat snap tadi. banyak aku rakam aje diorang nyanyi.. gambar blur tahap obor-obor .

ni masa atas pentas..

ni diorang otw nak balik..sempat lagi bro fakhrul berenti sebab ade orang nak selfie. huhu.. kalau aku yang panggil agak-agak dia nak berenti tak? hahahahaha

ni housemate aku yang snap dari belakang masa kat meja autograph tu.. tengok la tu. kaum lelaki yang pentingkab diri sendiri! kite pun nak bergambar dengan UNIC gakkkk!!! huwaaa..!! *nangis sambil golek-golek atas lantai*


dan ni aku dapat dari FB bro Bazli UNIC kalau tak silap.. 

ni pun gambar dr Fb Bro Bazli.. cer cari dimanakah akuu?? hahahaha...
  


Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4)

,07:10 | 3 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
Haaa!

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman dah masuk edisi yang keempat..Macam biasa la GA ni dibuat sempena untuk memberi penghargaan utk korang yang still datang blog Sally walaupun tuan blog dia tgh sibuk bercuti...So, siapa nak souvenirs daripada Korea..? Hehehe...Kalau nak, sila la ikuti syarat-syarat dibawah ye...

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/11/holiday-giveaway-by-sally-samsaiman.html





Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4).
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih 5 orang blogger ye...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 6th November 2014 - 16th November 2014 (11.59 pm waktu Malaysia)

 

Bila Aku Jatuh Suka Kat Someone...

,22:31 | 2 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  dan kenapa aku tak tulis "Jatuh Cinta" intead of "Jatuh Suka" ??? 
sebab aku yakin bahawa aku tak jatuh cinta..
cuma.. suka aje. alah. biasalah tu kann... kat Universiti ni, macam-macam boleh jadi. macam-macam boleh kita lalui. even sebelum ni kita tak pernah rasa benda tu.
 
lebih-lebih lagi kalau yang jenis macam aku yang sekolah asing dengan lelaki. sume pelajar pompuan. kite bergaul, kite berselisih bahu, kite dalam kelas.. all the time dengan perempuan.
bila masuk Uni ni, aku admit la, memang masa first-first tu aku awkward gileeee bila nak masuk kelas sebab tak biasa ada lelaki dalam kelas aku. even kalau tengah jalan nak pi kelas pun, pastu ada lelaki yang jalan dalm arah bertentangan aku dalam jarak 10 meter pun aku terus mengelak ke tepi jalan. sampaikan kawan aku perasan dan tegur aku yang aku ni nampak macam 'takut'kan lelaki. huhuhuuu...

tapi memang betul pun. kalau selisih dengan lelaki, ase macam selisih dengan makhluq asing. bile kena present depan lelaki, rase macam kena present depan alien. series aku takleh nak adapt. tapi sekarang ni bile dah masuk sem 2, aku dah slow-slow boleh terima kenyataan laaa... kire cam takdelah menggigil dan lidah beku kalau nak bercakap dengan lelaki. hohohooo.. 

dan apa kena mengena sume carutan aku kat atas ni dengan tajuk entry nii? hahahaa.. aku pun taktau apa kaitannya.. kepala otak dah tak betul kottt..

recently, aku cam serabut sikt ah pasal hati ni.. biasalahhh.. aku memang mudah suka kat orang. kalau aku tengok variety show korea pun, aku akan minat seseorang retis tu pada pandangan pertama tanpa perlu nak kenal dia dulu.. seriesss wa cakap lu!!

dan normallah kalau kat Uni ni pun aku tetiba suka kat someone kann.. bagi aku, ini bukan cinta. cuma suka aje.. sama macam aku suka kat retis-retis korea and malay selama nii.. tiap kali perasaan tu timbul, aku akan cakap kat diri aku yang ni hanya mainan perasaan .. or kemungkinan besar hanya gangguan syaitan yang nak pesongkan hati aku biar aku selalu lagha dan lalaiii.. 

jadi kat sini, aku nakk sangat pesan kat mereka-mereka yang pernah or sedang rasa suka kat someone supaya pikir elok-elok. jangan terus anggap tu cinta pandang pertama la.. tu jodoh abadi korang la... and whatsoever. korang kena pikir secara rasional.!
jangan nanti kena tipu bodoh-bodoh aje dengan iblis!! kan ke sia-sia jee...
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...