#MMSUNISZA : Hari Pendaftaran di UniSZA.

,08:04 | 63 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  ok. walaupun hari tu aku da cerita sedikit sebanyak, kira aku nak repeat dengan agak mendalam la sikit kali ni. huhu.
masa mula-mula sampai tu, masuk pintu pagar. (of kos la kan, kalo tak masuk through pintu pagar, takkan nak masuk ikut longkang kutt. ) key, dalam surat tawaran tu, dia tulis daftar kat Foyer Pejabat Asrama Baru kann.. so , kalo taktau jalan, jangan risau , pak guard belambak kat situ ok. tanye aje jalan kat dia. sumenya baik-baik belaka. hehe. dah sampai foyer tu, ehem . ekcelli masa aku sampai tu, foyer dah kosong dahh.. well, pukul 11:30 kot. jadi tak ada lah acara beratur panjang-panjang macam tunggu nak amek air milo free. hahaha..
aku sampai tu, terus aje naik kat foyer tu. ada Pembantu Mahasiswa yang menunggu di depan. jangan risau, kalo tak tau nak pi mana, tanye aje dia. oh ye. istilah Pembantu Mahasiswa ni digunakan untuk akak-akak dan abang-abang senior yang jadi Koordinator program ni.. (eh? koordinator ke orang panggil eh?) tak kisah lah. yang penting , kite panggil "PM" sahaja untuk singkatannya. bukan perdana menteri yerr..
so, mula-mula aku pegi kat satu meja ni. akak tu cakap la, buat keluar dokumen ni, dokumen tu, pastu di kat kaunter tu. dah pergi kat kaunter tu, dapatlah slip pendaftaran pelajar. pastu , abang tu suruh gi kaunter lain pulak. dapat la beg dan kunci rumah.. waa.. masa tu memang teruja sangatlah ooii.. kehkehkehh..
dalam beg tu , ada buku tentatif program, ada baju korporat, baju sukan dan kertas ape ntah. hehe. sorry la aku malas nak snap-snap ni. 
oh okey untuk advance, aku bagitau awal-awal la.. baju korporat and baju sukan tu, diorang bagi ikut firasat dan sixth sense sahaja. so, saiz tu kalo tak padan or tertukar ngan baju lain jantina ke, korang boleh tukar nanti.. nanti PM-PM tu akan announce. jangan risau keyy.. kalo baju pompuan, lengan panjang. baju lelaki lengan pendek.. tu je la bezanya.
jadi , lepas dah angkut barang-barang sume tu, duk rilek-rilek la kejap dalam bilik. kalau asrama baru ni, asrama dia macam rumah tau. bukan macam asrama kat sekolah. masuk tu, ada sofa, meja makan, tempat letak kasut.. pastu dalam tu baru ada bilik tidur, bilik air , dapur dan tempat sidai baju. satu rumah ada 5 bilik. kalau korang dapat asrama lama, (lama ok. bukan buruk. kahkahkah. ni ayat senior-senior kat situ) asrama dia memang macam kat sekolah lah. bukak pintu terus jumpa katil. jadi kerana aku datang lewat, maka dapatlah asrama baru even jauh di hujung dunia. haha.. so kesimpulannya , kalo nak asrama baru, korang datang la lewat-lewat sikit ekkk.. kahkahkahh.. 
tengah duk rilek-rilek dalam bilik dengan Umi , roomate aku pun masuk lah.. jeng. jeng jenggg.. haha.. 
orang Kelantan jugak woooo! alhamdulillah. tak la terbelit lidah aku 24 jam. haha..
roomate aku tu datang dengan jiran dia, senior UniSZA. masa tu aku bawak water heater. tapi akak tu cakap water heater tak dibenarkan. kalo ada spotcheck, kena denda. so , aku pun suruh la Umi bawak balik umah.. ummm.. bukan ape , kat dapur rumah ni dah disediakan pun cerek elektrik. so , tak payah nak susah-susah bawak heater.. kalo malas , korang boleh gi amek kat water cooler aje. dia ada 2 paip kann.. satu untuk air sejuk, satu lagi air panas. ada kat tingkat 1 dan tingkat 3 setiap blok. free aje. tapi tu pun kalo korang sanggup minum la. rasa klorin yang membuak-buak bak hangg.. pastu dalam jangka masa yang panjang akan rasa perit tekak.. sorry la, badan aku memang takleh terima air water cooler tu . so , aku beli la air kat mesin air Sukida  . ada kat cafe.. takpelah kena bayar punn.. asal kesihatan terjaga.
 
jadiii.. back to the story , lepas dah berbual-bual panjang tu, kitorang pun turun la gi makan kat cafe. sebab pukul 1:40 rasanya diorang suruh berkumpul .. so, sebelum berkumpul, gi isi perut dulu la . malas nak cerita pasal aku sakit perut .so, shortcut. 
akhirnya Umi nak balik dahh...
masa nak pegi tu, Umi peluk aku, cakap belaja baik-baik. aku pun nak menitis air mata jugak. tapi ditahankan aje. malu woo tangkap leleh kat tengah jalan tuu.. orang tengok kot. haha.. so , control rilek aje sambil lambaikan tangan kat Umi yang dah nak masuk kereta.
pujuk hati supaya kuat.
aku mampu!
aku mampu beli kari! eh silap. berdikari! (k. fine . tak lawak)
pastu , naik bilik , umm.. aku mandi ke tak eh? lupa sudah. haha.. yang penting lepastu aku salin baju, and pakai tudung PUTIH. dia cakap boleh aje nak pakai tudung Hitam. black or white. yang mana pilihan hati. suka ati korang la. and one more. Shawl, pashmina, plastik sampah and what so ever tak dibenarkan ok. hanya tudung bawal or bidang or tudung bulat tu.. aku pakai tudung bulat aje. ekcelli tudung sekolah. hahaha.. mallluuu siotttt..
so, lepastu... 
lepas tu , aku turun, bekumpul kat depan blok.. then .. ramai-ramai berjalan gi Foyer, dengan akak PM sebagai penunjuk arah. huhuhuu.. kalo nak gi sendiri, alamatnya sesat la cik jemah oiii. 
masa tu aku kira ikut aje lah akak tu . jalan aje . tak perhati kiri kanan pun. nak ingat jalan? oh memang tak lah kan.
haaa.. bila dah sampai foyer tuuu..
bila dah sampai tuu...
uummmmm...
aku....
akuu... er...
akuu...... 
apa ek??
lupa sudaaaaahhhh!!!!
haaaa... padan muke korang. kahkahkah.
serius wey aku tak ingat . dush.dush. dush. *hantuk kepala atas bantal* (asal dahsat benor bunyiknya? haha)
ok, fine. yang aku ingat is, petang tu ada sesi pendaftaran kali kedua.. kan? haa..
pendaftaran tu buat kat dewan bangkuasi.
maka, berjalanlah kitorang dari foyer ke dewan tu. gile jauh nun dihujung galaksi bak hanggg.
haha.. tapi nak buat acane.. ikut ajelah akak PM tu hah.
tapi satu aje aku nak pesan kat korang! korang baik pakai tudung comey-comey sebelum turun tu ekk.. kalau senget even 1 cm pun, silalah gosok sampai betul!
sebab apa? sebab masa sesi pendaftaran petang tu, dia nak amik gambar kita untuk letak kat kad matrik kita nanti tawww!! 
allaaa! aku mana tahu! tudung aku tak bergosok sangat pun masa tu sebab tak sempat!
masa nak ambik gambar tu memang rasa benganggg yang amat lah!
serius weyy.. rasa nak hempuk kepala cameraman tu!
asal ko tak cakap awal-awal hah!!??
sudahnya, aku redha aje la.. cakap dalam hati "ala.. orang kalau dah memang semulajadi cantik, tak kisah tudung herot pun.. muka dah cukup cantik dah" kahkahkaaahh.. maka aku pun senyum la bajet model antarabangsa gitu loorrr.. ekcelli aku cakap macam tu sebab aku tau, memang tudung aku tak menjadi gile-gile masa tu! pastu takde masa pulak nak me'repair' balik sebab ramai orang kan tengah tunggu lagi.
so, tawakkal aje lahhhhh...
then, that night memang serius aku tak ingat . yang pastinya ada ceramah/taklimat la.. kat dewan Gymnasium. ekcelli tu dewan untuk bersukan tahu. tapi diubahsuai untuk majlis ni hah.. sebab dewan ni aje yang luas aku rasa.. kalo dewan lain, memang tak muat lah. yang daftar untuk first intake ni, ada dalam 700++ rasanya. 500+ kaum HAWA, dan 200+ kaum ADAM! hahaha.. yeyy... kitorang mendominasi!
jadi habislah sudah kisah hari pendaftaran di UniSZA. malam tu, dalam pukul 12 jugaklah kitorang baru boleh balik bilik. apa yang aku rasa?
first, semestinya MENGANTUK
second, SAKIT BAHU (sebab angkat beg)
third? LETIH .
haaaa... tu baru malam first tau! dalam kepala ni duk pikir , macamana la rasanya masa malam kelima nanti?
nak tau? so, tunggu sambungannya nanti ekkk..! 
k bye. 
*psst.. psstt ..! Nak tahu lagi cerita lain tentang Minggu Mesra Siswa UniSZA? Klik sini : Minggu Mesra Siswa UniSZA 2014/2015*
 
 
 
mORE StorY abOUt UNISZA?? click here pleasee.... >UNISZA GONG BADAK<

63 comments:

  1. Sis saya bakal masuk unisza.. kalau ptptn kan. Kena mohon before g u ke masa g u bru mohon semua??

    ReplyDelete
    Replies
    1. due2 pun boleh dik.. sblom or slepas. klau akak apply mase duk kat rumah lagi.. xpe .. rilex. jgn gelabah. nnti masa minggu mesra siswa, pihak ptptn akan dtg bagi ceramah n terangkan lbih detail psal prosedur2 die.. :)

      Delete
  2. Sis, mse mms ni pkai bju krung je ke kne pkai bju yg dberi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase mms pkai baju krung.. baju yg diorang bagi tu just 2 helai je.. baju korporat n baju sukan.. baju tu akan dpakai hnya pda masa2 trtntu.

      Delete
  3. Nk tnye..Mse mms tu nti bju kurung tu pkai bju kurung biase ke?yg corak2 tu?or kaler putih??pastu kasut..pmpuan kne pkai kasut pe ye??Mohon jwb mohon jwb😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. stakat yg sy tahu, baju kurung biase je yunkk.. kasut pape pun xkesah.. asalkan ksut brtutup..

      Delete
  4. assalamualaikum.. sis, kat sana boley ke pakai purdah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      alhamdulillah.. masih boleh sis. rmai yg pkai. dlm dewan final exam pun dibolehkan pkai... `(*∩_∩*)′

      Delete
  5. salam sis,sya nak tanya..sya akan smbg bljar di unisza. sya dah terima tawaran and then dia suruh print 2 dokumen.. 1.surat tawaran 2.borang pendaftaran.. saya nak tanya 2 dokumen ni je ke yang saya perlu print? sbb ad kawan saya yg dpt u lain dia kena beli stem hasil.. sya takut termiss maklumat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..
      sy pun sebenarnya dah ingat2 lupe lah psl dokumen2 pndftran niiihh.. hahahha..
      dah kalau die sruh print yg tu je,.tu je kot.. tp lpas download tu,.sila baca sume dokumen tu dgn baek.. rasenya die ade bg list dokumen2 yg dprlukan mase pndftran nnti.

      pasal stem hasil tu,.xde kaitan dgn pndftran. yg tu ade kaitan dgn pinjaman ptptn or biasiswa .. kwn awk tu maybe dpt U yg bg elaun or biasiswa pd plajar kot.. sbb tu trus kena uruskan psl elaun tu mase hri pndftran.
      utk unisza neh, biasanya kite apply ptptn. so, stem hasil tu akan digunakan jgk dikemudian hari mase proses apply ptptn tu. klau nk beli awal2 sblum masuk ke unisza pun boleh.. lbih mmudahkan krja. xde lah nnti kalut nk mtk tlg org laen belikan. hehe ..

      hrap mmbantu.

      Delete
    2. owh..ok2..thank you sis sudi membantu :D

      Delete
  6. assalam sis. sy bkl student unisza. sy student yg akn transit ke kampus tembila lps orientasi. nk tnye. penetapan kolej kediaman kita tu dibuat masa hari pndftran, means kita dpt tau kolej kdiaman kita on the spot atau kita ada kena print apa2 slip kolej kediaman yg bkaitan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam
      .sy kurang pasti pulak klau tembila.. tp biasanya klau di gong badak, masa pndftran tu die trus bg kunci bilik.. xpenah dgr lg ade kna print ape2 slip..
      maaf klau silap.

      Delete
  7. assalamualaikum sis boleh tanye sikit ,sis amik kos apa dekat unisza?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry. itu, rahsia. haha.. kalau nak tahu, email personal please. hohohohoo..

      Delete
  8. kak , nak tanya . sy bru nk masuk unisza . kat unisza , mmg xboleh pakai shawl ? setiap hari xboleh pakai shawl ? and wajib pkai bju kurung ke or boleh pakai baju biasa tp pakai skirt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertanyaan ni difokuskan utk minggu orientasi ke, khidupan seharian d unisza ? yg sy cerita tak boleh pakai shawl ni mase minggu MMS tu je. kan tajuk tu dah sy tlis #MMSUNISZA.
      so, hari2 mendatang lepas MMS, bleh je korang nk pakai ape pun asalkan tutup aurat.

      Delete
  9. akak, unisza boleh pakai purdah tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, dear. mohon dibace komen2 kt atas ni. dh prnah ad org tnye pun.. :)

      Delete
    2. Siti Nur Arhirah~21/05/2016, 09:36

      Salam sis, nak tanya..klau nak mohon unisza ni, ape ye klyakan nye? Spm skurgnya brp?

      Delete
    3. wassalam. sorry sis. sy xarif bab2 ni. klau nk tahu silakan dicari kat laman web UPU, maybe? biasenya dh ade keterangan syarat kelayakan kat situ..

      Delete
  10. Assalamualaikum, akak..sya dpt kos pengajian islam dgn teknologi maklumat.. mmg 2 tahun je ye diploma kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. ye... setahu sy kalau ditulis kt surat tawaran mcm tu, makanya mcmtu lahh.. nak tahu detail , sila email personal sy :lurvepurple16@gmail.com

      Delete
  11. salam kak. saya lepasan spm 2015. second intake utk unisza ada tak? bulan brpe ye? kene mohon upu ke kat laman web uniza?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. second intake ade.. yg buat rayuan kt lmn web upu tu, klau dapat, maka korang jd second intake la.. pakai lmn web upu tu aje..

      Delete
  12. assalAmmualaikum kak. mms tu sehari je eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. haha.. yg ni sy xtau nk jawab camane. mohon refer surat tawaran ye dik.. klau tahun sy masuk dlu, MMS ni 4 hari. mane la tau kan time awk msuk ni tetibe die buat sehari je. haha.😂

      Delete
  13. akk nk tnye lgi. mse mms tu mmg kne pkai bju wrne putih je eh. wrne lain tk leh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon dirujuk senarai peraturan yg diberi oleh pihak unisza sndri ye.. mase thun akak dlu die sruh pkai bju kurung. klau tahun ni die sruh pakai baju putih, then baju putih it is. peraturan ni ubah2 ikut tahun. so please, refer je krtas yg korang dpt dr unisza tu. 😃

      Delete
  14. salam sis, barang apa yg tak boleh dibawa ke unisza? iron boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam bro. mohon bace entry yg sy dah tulis ni. http://isyapurple.blogspot.com/2015/08/barang-barang-yang-diperlukan-untuk-ke.html
      kalau sy xmention pasal iron tu kirenya boleh bawak la..

      Delete
  15. assalam kak.. kalau nak tukar kos boleh ke ? tempoh pembelajaran akan bertambah ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam sis.. bleh je.. mase naik sem 2 bleh tukar kos. Tempoh bljar xkan berubah pun.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. Assalamualaikum sis, sy nk tnya. Utk pelajar degree, hostel disediakan sepanjang tempoh pengajian atau mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasenya same mcm Uni lain kut.. mase first year je confirm dpt dduk kolej kediaman.. lps tu kena buat prmohonan. Klau xdpt, kena duk kt luar la.

      Delete
  17. Kak, nk tnya, adakah slip pendaftaran dikenakan semasa pendaftaran? Ade link yg blh download x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slip pndftran tu die akn bg mse awk dftr yee.. xyah pening2 nk search download bagai

      Delete
  18. salam akq:) akq,akq thu xmacamana proses untuk tukr course?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Sila kunjungi fakulti anda dan bertanya pd pegawai dsitu ye.. akak xde pngalaman tukor course😆

      Delete
  19. Wajib dduk asrama brpa sem eah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xsure plk. Rasenya sem 2 da bleh duk luar. G la tnye kt pjbt kolej kdiaman

      Delete
  20. kalau spm tk ambil bahasa arab , boleh masuk unisza ke ?
    susah ke nak dpt unisza ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ambil b.arab bleh msuk je unisza. Cume xleh amek kos pngajian Islam. Susah x susah nk masuk tu atas rezeki masing2 la.. 😁

      Delete
  21. Akak, boleh terangkan sikit pasal yuran? I mean satu sem berapa ratus? And buku2 sgala. Sebab sy bukan org senang sgt, sy takut masa daftar nanti tak cukup duit😢😢

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, yuran ni berubah2 ikut keadaan semasa. paling mahal yuran masa zaman sy diploma tu kurang lbih rm1200. tp mse dftr just byr yuran pndftrn je.. takpayah bayar yuran sem lagi. :)

      Delete
    2. Salam sis nak tnya bila nak byr yuran sem tu ?

      Delete
    3. Yuran sem byar sblum exam final

      Delete
  22. Salam, sis hi. Kalau study, mesti pakai baju kurung eh? Kasut mesti kasut formal tak boleh ke kasut biasa je? And time mms tu wajib tak guna baju yg diorang arahkan? What if we dont have warna yg dia nak? Sorry banyak soalan hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. pegi kelas mmg bju kena formal. paling elok ksut brtutup lah. tp depends on lecturer jugak. time mms takpayah nak belajar break the rules sangat. follow je apa die nak. lepas mms nanti awak pakailah apa yang berkenan dihati. ok? peace.

      Delete
  23. salam kak. sy akan masuk unisza ni nnti. masa hari pendaftaran kene pakai bju kurung or boleh pakai formal ? and masa pergi kelas boleh tak pakai pakaian biasa tapi sopan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mse dftr bju krung je. pi kls baju kne formal.

      Delete
  24. Assalamualaikum sis.. nak tanya. Betul ke orang kata unisza susah nak dapat sebab uni nak student yang betul2 ade sijil sekolah agama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. xbetul tu.. pngambilan dia brdsrkn subjek yg diambil msa spm.. xde kaitan dgn skolah.

      Delete
    2. Tapi kan sis kenapa saya tk dpt masa upu pertama ye? Skrng saya tgh buat rayuan untuk masuk unisza lagi sekali ambil course HR.

      Delete
    3. sy ada kawan yg ambik kos HR jugak. dan dia bukan dr sekolah agama pun. so kalau tak dapat tu sebab faktor lain,.. bukan faktor sekolah.

      Delete
    4. Ouhh begitu ye... okey thank you sis😊 Selamat menjalani ibadah puasa🙆🏻

      Delete
  25. Assalamualaikum kak. Pakaian formal tu mcm mana? Selain drpd baju kurung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. bju kurung tu slh satu pkaian formal la dik..

      Delete
  26. sis saya nak tanya. saya dapat tawaran upu tp saya tolak atas sebab peribadi. and now saya tak boleh buat rayuan kat upu. mcm mana nak tahu unisza ada bukak intake eh? mcm mana saya nak mohon ya ? and saya semak syarat kelayakan di unisza , saya layak. hm harap sis boleh tolong saya .. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf ye.. kes tolak tawaran mcmni sy mmg xdpt tolong. kalau dh tolak tu mmg xleh buat rayuan kt upu dah.. kalau nk msuk unisza jugak, bleh cuba kontek pihak pntadbiran unisza sendiri ye..

      Delete
  27. kak...nak tanye...sy pelajar f4...dan sy amik sains tulen,,,subjek lain saya boleh ikut cuma addmath...tu xtau la ckp camne...midyear aritu sy dpt 13% jer...macamana nak buat erkk???sori la kalu byk tanye@menyusahkan...nak jugak bijak addmath...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah baca ke tulisan saya kat blog ni pasal tips skor addmath tu? Kalau dah, rasanya awak pun tahu saya tak pandai addmath jugak.. cuma untuk pelajar f4, saya cadangkan awak banyakkan buat latihan.. kalau tak faham tanya cikgu atau kawan. Saya dulu tak paham tapi malas nak tanya orang,tu la akibatnya.hahaha..

      Delete

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...