Hari Ini Kita Mungkin Berkata...

,21:03 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
  mungkin atau pasti. akan terdetik di hati kita sebagai manusia, " kenapa ujian aku begitu berat?"
"kenapa orang lain hidup dia normal?"
 "kenapa dia tidak hadapi apa yang aku alami?"
"apa dosa aku hingga diuji sebegini rupa?"
dan dengan fikiran itu, kita terkadang lupa..
mungkin orang lain tidak menghadapi masalah seperti kita..
ya, mungkin mereka tidak berhadapan dengan ujian seperti kita..
atau mungkin dari sudut pandangan mata kita, hidup dia berjalan lancar sahaja, tanpa cacat cela.
tapi kita tidak akan pernah tahu..
mungkin orang itu punyai masalah yang lebih besar dari kita..
mungkin sebelum dia mengecapi kebahagian itu, dia telah melalui bermacam-macam liku hidup.
percayalah. 
Allah itu MAHA ADIL.
Allah tahu apa yang TERBAIK untuk hamba-Nya.
  tugas kita hanya terus mencuba dan tidak berputus asa.
tidak hilang kepercayaan pada Allah.
tidak hilang rasa syukur pada Allah.
kerana pada hakikatnya.
kita hanyalah seorang HAMBA.
 
 

"Telinga aku besaq laaa.."

,21:44 | 1 Comment

 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
cerita pasal sorang kawan aku ni merangkap housemate .. hari tu masa tengah siapkan asignment kat bilik dia, dia pun pakai la headphone kawan dia punya.. saje nak mengada kann.. padahal selalu pasang kuat-kuat je kat handphone. aku ngan kawan-kawan yang lain sume tengah mengadap laptop.
 
pastu dia dengan tiba-tiba bersuara dengan nada innocent "wey.. telinga aku tak muat la (dalam bulatan telinga headphone tu) " 
 
aku dan kawan-kawan yang tengah tengok  lappy terus tertumpu mata kat dia. 
then dia dengan pantas nya selepas tu terus buat kesimpulaN seorang diri : "eee... telinga aku besaq laaa.."
aku and the geng apa lagi, bantai gelak guling-guling tanpa bernafas selama setengah minit. 
adoii.. kawan..kawann.. mana ada orang telinga dia boleh muat masuk dalam bulatan tuuuu..
 

[VIDEO] Bayi kecil ini lebih memilih Al-Quran dari Handphone !

,14:34 | 1 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  comel je tengok baby gegurl ni.. siap pakai scarf pink lagi! masa dia nak pilih al -quran masa kali kedua tu, aku menjerit sebab comel sangat cara dia senyum kat kamera..  ahahahahaaaa..
 
bila anak dah sebati dengan al-quran, beginilah hasilnya.. bapak dia siap cakap arab lagi woo!! aiwah! jaiyid! hehehee.
 
click picture below to watch the video!
 
https://www.facebook.com/video.php?v=739573556109665&set=vb.560420100691679&type=2&theater
 
 

#MMSUNISZA : Gimik 'Gedebuk' !!!

,20:38 | 2 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Nampak tak ke'ridiculous'annya disitu? aku ni dah masuk sem dua, tapi citer pasal minggu orientasi yang aku janji sejak hari tu masih tergendala. astaghfirullah al azim.. mintak maaf sangat-sangat pada yang tercari-cari entry aku ni.. bhahaha.. macam la ada yang nak cari. tapi takpelah. aku nak tunaikan jugak janji aku pada korang sume.

so, what's with the title today? Gimik Gedebuk! apa yang gimik? apa yang gedebuk? hehe...

alkisahnya bermula pada tengahari hari rabu tu.. hari keempat orientasi. 
masa tu tengah ada taklimat dari pusat kesihatan UniSZA. macam biasalah.. minggu orientasi ni kerjanya tadah telinga aje. penuh dengan taklimat! and time-time macam tu.. memang lah, dengan mengantuknya, dengan letihnya, dengan rasa panasnya, .. maka penceramah tu pun bagilah take five sekejap. aku pun macam dah pelik la (tapi tetap bersyukur) sebab most of penceramah memang takkan bagi take five coz masa yang diberi untuk satu-satu talk tu memang dah cukup padat dah pun..
tetibe masa orang tengah rancak berbual dan aku tengah meregangkan urat saraf, satu dewan jadi sunyi bila ada bunyi 'gedebuk!' yang amat kuat menghentak lantai dewan gymnasium tu. kalau tak salah aku dalam dewan tu, lorong antara kerusi-kerusi yang disusun tu ada 4 lorong. kebetulan masa tu aku duduk berdekatan dengan lorong 'tempat kejadian'. sejurus aje bunyi 'gedebuk' tu menyapa gegendang telinga aku, maka aku dan kawan sebelah aku pun terjenguk-jenguk la kat depan dan kitorang nampak ada sorang budak lelaki (bukan 'budak' ekcelli , dia pun salah sorang peserta orientasi tu jugak.. haha. saje aku panggil 'budak' )  yang sedang 'meniarap' gaya cam cicakman kat atas lantai tu.. at first aku ingat pengsan ke apa budak tu.. then PM-PM yang ada kat belakang, dengan lajunya dan gaya macam soparmen terus berlari ke depan pastu angkat budak lelaki tu.ramai pulak tu! ada la dalam segerombolan jugakk.. haha


aku pun macam at first mesti la takjub gitu kann.. haaa.. tapi sedang PM-PM tu memapah budak tu , aku pun terus pikir dalam hati " eh budak ni. menyusahkan aje la. dah kalau sakit , asal tak bagitau awal-awal. kan ke PM-PM tu setiap masa dan setiap tempat tanya kite ok ke sakit.. pehal la dia ni.." 

and perasaan aku tu memang tidak salah sama sekali.. sebab? 
sebab akhirnya budak tu dipapah bukan dibawa ke belakang, tapi dibawa ke atas pentas!! aku pun macam uhmmmmm!!!! k fine. tipah tertipu. tipah tertipu lagi .. haha.. gimik semata-mata la!!! penceramah tu pun akhirnya start balik la ceramah dia dengan budak lelaki tu duduk atas pentas gaya cam orang baru sedar koma 5 bulan. hahahaa.. dia cakap la, gimik tu tadinya pasal ada budak terseliuh kaki.. pastu dia nak ajar la acanne kite nak rawat kalau ada emergency macam tu. 

aku pun lagi la uhmmmmmm..!! terseliuh je pun!! yang 'pelakon' lelaki tu nak over siap meniarap bagai atas lantai tu dah kenapaaa??? hahahaaa.. lawak tol laa.. 

akhirnya setelah selesai dia ajar cara-cara nak treat orang terseliuh tu , budak lelaki tu pun denga selambanya cabut balik kain pembalut kat kaki dia tu dan tanpa limping and whatsoever turun dari pentas.. bhahaha... 
dan begitulah taktik diorang untuk mengembalikan kewarasan kitorang untuk terus setia mendengar ceramah tu....   tapi.. 5 minit lepas tu? 
kitorang kembali ke alam khayalan masing-masing.!
 
 
*psst.. psstt ..! Nak tahu lagi cerita lain tentang Minggu Mesra Siswa UniSZA? Klik sini : Minggu Mesra Siswa UniSZA 2014/2015*
 
 
mORE StorY abOUt UNISZA?? click here pleasee.... >UNISZA GONG BADAK<

Kenapa dia jadi kawan aku.

,19:16 | Comment

Pftt! Tajuk memang bajet habis. Sebenarnya entry ni aku just nak cerita pasal kawan-kawan sekeliling aku,, .. And tajuk asal entry ni sepatutnya "Aku bukan jenis suka 'tacing-tacing' .." hahahahaaaa...

Tadi masa lecturer kasi take five , ada la kawan aku yang duduk kat depan aku (kawan A) tu snap gambar aku.. Pastu kawan yang duk sebelah aku (kawan B) tu mintak fon dia sebab nak tengok gambar tadi tu hah.. Then masa kawan A tu nak bagi kat kawan B aku tu, dia pas la menerusi aku. Bila aku tengok gambar tu, aku pun terus la padam sebab gambar aku kannn.. Muahahahaaa.. Aku memang jenis yang tak suka orang amik gambar aku sebenarnya. Ye la, muka aku kan, .. Muka aku! Aku ada hak atas muka aku semdiri! Jadi masa aku padam tu , kawan B aku tu pun cakap la "eh nak tengok gambar yang tadi tuu.." tak sempat tangan aku nak berenti dowhhh.. Terus je aku padam. Tak sengaja , ok! Dan kawan B aku tu terus merajuk pastu pusing badan ke arah lain. Aku pun jadi cam 'errrr...bukan gambar dia pun. Yang dia nak merajuk bagai ni dah kenapa?'

langsung tak kena tempat! Merajuk tak kena masa! Tanpa sebab munasabah! Humm.. Dalam hati aku terus pikir, patutla Allah bagi aku kawan yang tak cepat tacing macam aku jugakk.. Kalau tak, jenuh aku tiap-tiap hari kena pujukkk.. Kadang-kadang tu aku sendiri tak leh cari sebab yang kukuh apsal diorang boleh merajuk. Gaya merajuk pulak kalah anak jiran aku wooo..

Aigoo... Tapi memang sesuai sangatlah kawan B aku tu berkawan rapat dengan kawan dia tu, sebab same-same suka tacing.
Aku and the geng??
Jenis perasaan batu! Kihkihkihh...


Posted via Blogaway

Bila 3 manusia tidur atas 1 katil SINGLE.

,16:10 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
hari tu ada kawan aku ni cakap nak tidur kat bilik aku.. biasanya kalau ada 'tetamu tak diundang' ni, aku ngan roomate akan gabungkan katil dan kitorang tidur 3 orang atas 2 katil single. 
 
lebih kurang gini le rupenya katil kat UniSZA..
tapi malam tu entah macamana bila aku masuk bilik lepas aku gi lepak kat bilik sebelah, aku tengok dah ada 'makhluq' yang tidak diundang tu atas katil aku. bhahahahaaa... takde la tak diundang sangat,.. kawan aku tu memang dah biasa dah datang bilik aku. so aku pun tengok dia tidur macam tak cukup katil aje. berleluasa macam tidur atas katil sendiri! hahahaa.. 

aku pun dengan nada gurauan cakap kat roomate aku yang malam tu aku nak tido atas katil dia dengan sorang lagi kawan kitorang yang masa tu tengah borak dengan roomate aku tu. so aku pun tidur la secara memanjang dengan kawan kitorang tu. pastu disebabkan roomate aku tu orangnya 'rendang' , maka dia tidur secara melintang.. haha.. dapat bayang tak? roomate aku tu tidur tempat yang untuk diletak bantal, dan aku dan kawan kitorang tu tidur tanpa bantal. 

malam tu berapa kali jugak lah aku tersedar sebab rasa nak jatuh bila tergolek ke kanan. haha.. tiap kali tersedar mesti rasa nak pi tolak kawan aku yang tidur atas katil aku tu ke atas lantai pastu tidur dengan amannya diatas katil sendiri. muahahahaa.. tapi tak sampai hati la pulak. maka dengan hati yang terpaksa aku pun tidur la jugak atas katil roomate aku tu sampai keesokan pagi.

esoknya.. kawan aku yang conquer katil aku tu tanya : "weh , awat hampa tidur 3 orang atas katil semalam?"
 aku pun macam errr... 


tapi sebagai seorang sahabat yang berhati mulia, aku jawab la jugak : "sebab ko la. tidur ganaih sangat sampai aku tak muat nak tidur kat situ..."


 
 
 
 aku dah start jual baju online!! sape-sape berminat nak usha bleh la yer klik gambar dibawahh..
http://thermstore.blogspot.com/

Giveaway 2014 Mialiana.com

,11:10 | 24 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 


Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana
Aynora
SewaKeretaSabah
ProvideNetwork
TengkuButang
IeyzartdSyahieyr
FuzaMusa
YatiAdam
ZafirahZarrae
Cekelatmanih
DayangDeno
EngkuMuzahadin
PetakBunga
AinimRashihah
KaryaMahirah
Azhafizah
Zaidalifah
FatihahFazlin
FatinFarhanah
NiaEmkay
SyiraLokman



2. Wajib Like Fanpage Sponsor

























3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.



Good luck!



klik pada banner untuk join....

 

"Diorang Berlakon Aje Lah! Bukan Betul Pun!!!"

,23:12 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
  tadi masa aku jenjalan kat FB, ada terjumpa satu video yang di share oleh satu page ni. ada seorang lelaki. aku tak kenal. tapi aku tahulah dia tu lelaki yang memang selalu buat video upload kat insta. ala.. kalau kat uTube macam matlutfi, anwar hadi, aiman azlan , mrtheallshared, aman wan... and so on. 

nak tengok video yang aku tengok tu ? klik >SINI<

and I watch that video tanpa pikir apa-apa yang prejudis pun terhadap lelaki tu. aku cuma ambik point dalam video tu. bagi aku video tu lawak. sangat. dan its kinda sindir pompuan secara general la kan... well ., aku sebagai pompuan pun setuju dengan point dia tu.

tapi!
bila aku scroll2 kat bahagian komen tu, aku nampak ada 2 golongan kat situ. first ? orang yang tegur perbuatan lelaki tu sebab menyerupai pakaian pompuan. ye la sebab lelaki tu pakai shawl kan atas kepala.
second? ada golongan yang 'rajin' mengreply komen2 tu untuk back up lelaki tu dengan ayat " woii .. ko ni mesti tak follow video mamat ni kan?? lepastu senang-senang aje nak cakap dia ni pondan!" "weyy.. dia berlakon je la tuuu.. tu bukan diri dia yang sebenar pun!!!" "eh, for your info, dia ni lelaki sejati tau! bukan pondan! kalo tak caye tengok la video2 dia yang lain!"


aku yang pada mulanya nak buat tak kesah aje, tapi bila bace lagi banyak komen dari follower2 setia lelaki tu, maka timbullah hasrat aku nak buat entry ni. bukan sekadar nak luah perasaan, tapi nak kongsi sedikit sebanyak ilmu yang ada.

aku bukanlah orang yang banyak ilmu nak bagi dalil bagai ni. tapi sepengetahuan aku, ustaz aku cakap lahh... tak kira lah samada orang tu berlakon or berpura-pura , hukum HARAM tetap HARAM.
kenapa mesti ada alasan "dia berlakon aje" kalau bab-bab meniru pakaian lain jantina ni?
kalau ada alasan "dia berlakon aje" , kira dalam TV tu pelakon pompuan peluk pelakon lelaki macam laki bini tu tak haram la? sebab "dia berlakon aje" ??
kira kalau orang tu berlakon minum arak, maka tak haram la sebab "dia berlakon aje" ??
well , kan "dia berlakon aje" ...............................

jadi di sini suka saya tekankan, walaupun memang video dia lawak dan ada point yang makan dalam, kalau boleh elakkanlah menyerupai orang yang berlainan jantina, even "dia berlakon aje" ..
sebab menda tu memang haram.

aku bukan nak back up mana-mana pihak. aku bukan hater mana-mana pihak. aku judge berdasarkan apa yang ada dalam dada aku. kalau aku salah, mohon betulkan.

sekian, aku da ngantuk.

wassalamualaikum....
 

Kerusi Paling Atas di Stadium.

,13:01 | 1 Comment

seumur hidup aku, aku rasa termasuk kali ni baru 2 kali aku pernah jejakkan kaki dalam stadium. pertama masa aku kecik-kecik dulu . tu pun pegi sambut merdeka, tengok bunga api.

dan kali kedua?? ari isnin ari tu! hihi. tu pun bukan pegi tengok bola. aku pi stadium tertutup kat terengganu ni sebab nak sertai forum perdana. ahli panelnya ialah dr. fadzilah kamsah dan dr. ridhuan tee bin abdullah.
dengar nama panel aje dah tau mesti best. unisza sediakan 4 buah bas dan memang penuh gile sampai 2 seat tu kena duduk 3 orang. tu pun ruang berdiri penuh jugakk..

so mase dah sampai tu aku dan kengkawan pun jejakkan lah kaki dengan penuh perasaan macam rusa masuk kampung. hihii..
bila masuk tu, tempat duduk kat bahagian bawah memang dah penuh sebab ahli panel pun dah memang tengah duduk atas pentas. (dalam erti kata lain kitorang lewat laaaa..)

maka dalam keadaan terpaksa tapi teruja kami pun mendaki ke tempat duduk paling atas kat stadium tertutup tuu.. hahaha.

dan inilah view yang kami dapat dari atas tu. ni kalau ambik guna DSLR konpem lagi cantekkk.. warna warni gile.

forum perdana ni berjalan selama kurang lebih 2 jam la kott.. masa forum ni baru la aku tahu yang dr. ridhuan tee abdullah ni sebenarnya baru sahaja menjadi salah seorang lecturer kat UniSza. huuu.. nampak sangat aku ni tak ikut perkembangan semasa kan. haha.

kesimpulannya forum ni memang best gile tapi kenapa kejap sangat.. tak puas nak dengar weyy.. huhu.

tapi yang paling aku hampakan..
tak sempat selfie dengan dr. fadzilah kamsah!!!! huuuu,..


Posted via Blogaway

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !

,08:54 | 26 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
BEN ASHAARI
 
hari ni gua nak join segmen dari bro ben ashaari. so lets get started.
 
 latar belakang aku? belakang aku sekarang ni ada tuala, katil, dinding dan ok fine tak lawak. 
umm. secara ringkas la.. aku merupakan seorang gadis berusia 17 tahun 9 bulan, merupakan penuntut di Universiti Sultan Zainal Abidin di peringkat diploma sem dua dan masih single lagi, (of course) :P

korang kena selalu view blog aku sebab nanti aku nak jual baju korang tauu.. hehe. ni betul ni. tak tipu. 
and kalau anda seorang yang suka membaca tak kira apa jenis cerita sekalipun, maka pilihlah blog aku sebagai blog list korang . kebelakangan ni memang aku kurang aktif sikit. tapi in sha Allah aku akan mula balik menulis secara kerap macam zaman-zaman dulu. ehhe.

impian aku masa mula-mula create blog ni? aku pada asalnya tak de hala tuju sangat punn.. saje je suka-suki. tapi bila dah pergi ziarah blog - blog otai ni, tetiba pulak aku ada satu azam untuk berjaya macam diorang jugaakk. but yang paling penting apa yang aku kongsi kat blog ni tujuan aku supaya orang lain boleh ambik manfaat dari situ .. ada la jugak saham aku yang berjalan nanti even aku dah ada dalam kubur.. in sha Allah.

 

2 Malam Tanpa Bantal.

,20:30 | Comment
Assalamualaikum..

amboi tajuk entry ko.. kemain lagi. macam la tak penah tido tanpa batal....

hohoho. memanglahh..kalau qiamullail kat sekolah, biase aje tido atas lantai tanpa batal. tak kesah sangat punn.. tak de beza sangat pun.

tapi 'bantal' di sini hanyalah salah satu elemeb dari unsur yang lebih besar . wahh.. ase cam tengah mengajar chemistry pun ade.. hahahaa.. in a simpler meaning, bantal tu aku simpan dalam luggage aku dalam stor unisza.!

nak diluahkan perasaan la.. aku ni budak sem 1 (pendek). ari sabtu ari tu baruu.. je daftar balik untuk sambung sem 2. aku sampai bilik dalam pukul 1 tengahari camtu. pastu kawan aku cakap stor dah tutup. aku pun cam ,ok. takpe lah. ambik esok. maka malam tu aku pun tido la tanpa bantal dan selimut sebab kedua-dua elemen penting atas sesebuah katil tu aku simpan dalam stor. sampaikan pagi tu aku terjaga awal sebab nak terkencing oleh kerana kesejukan yang teramat sangat seperti berada di hujung kutub utara. fuh. amek ko aku punya description macam nak buat essay.

tapi aku redha je la. ingat nak pi amek esok. tapi esok pulak aku ada kelas pukul 11. stor pulak memang bukak pukul 11.30 - 12.30 je kalau ikut jadual ...pastu memang takkan dibukak sampai keesokan hari. so aku cam errr.. redha aje la. pi kelas.maka malam itu bermulalah kembali hikayat penuh kedukaan dalam hidup aku . tidur pakai sweater berbantalkan towel dan berbungkus kain batik!! ok laahhh.. malam ke2 tu tak kesejukan sangat la sebab pakai sweater kannn.

pagi tu aku bangun ko tahu housemate aku cakap ape? "kesian aku tengok hang tidur dengan kain batik semalam.." aku pun cam umm..nasib badannn.... housemate aku tu pun tak amek lagi barang dia kat stor.

so? malam ni?? ??? haa... nasib baik pagi tadi housemate aku yang sem lepas tolong keluarkan barang-barang aku tu.. oh my darling. thank you soooo much!! hihi.

mula-mula aku bukak luggage aku tu, first thing yang aku pegang is bantal aku la. then selimut. you guys! i really miss u guys !! ahaks! jadi malam ni malam first la aku tidur ditemani bantal and selimut aku.......

puas. annoyed. lega. fuhh.

wassalamualaikum...Thanks for visiting!

Rumah 'Baru' Rupa Dah Macam Bengkel.

,19:14 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
hiasan dr Google semata-mata.
 ok macam yang aku cakap dalam entry yang lepas, minggu ni aku start belaja balik kat Unisza kann.. soo buat pengetahuan umum, aku yang dari Blok I kena pindah ke blok D yang mana blok D tu sebelum ni diduduki oleh penghuni berlainan jantina dari aku a.k.a LELAKI. 
 

sebab tu memang sebelum check in bilik pun aku dah dapat bayang dah betapa banyak aku kena kemas. betapa kotor rumah tu dan betapa banyak sampah yang ditinggalkan kat situ!!
nasib baik aku sampai agak lewat dari roomate aku . so bilik tu kebanyakannya dia la yang bersihkan. oh terima kasih kawan. hahaa.. tapi ya ruang tamu rumah tu memang aku speechless gile masa mula-mula masuk. nak berjalan pun aku rasa berhabuk je sepanjang masa. 

 
 
tu baru aku. yang sampai mula-mula? hmph! roomate aku cakap, sampah berterabur, habuk tak payah cakap lahh.. almari? laci? meja study? sume kotor!
pastu dalam roomate aku punye almari pulak, siap ada beras, susu krimer, gula, uncang teh.. hah cakap aje. sume ade. 
 
http://islammy.com/wp-content/uploads/2013/07/buruk-sangka-kucing.jpg

tandas??? oh no.no.no. tak sanggup aku nak cerita. dengan sinki berkulat berlumut. lantai tak payah cakap lah. rase nak bunuh diri aje masa aku mula-mula jenguk tandas tu.

kitorang ni macam Ma sha Allah.. padahal umah kitorang dulu, sebelum nak check out tu, sebijik habuk pun takde tau. kalau ada barang yang kitorang tinggal pun, yang boleh jadi kegunaan ramai. sebab dulu kitorang housemate kongsi beli barang-barang rumah. so benda-benda macam selipar tandas, ridsect, cecair pencuci lantai, sos, kicap, memang kitorang tinggal sebab takde sape nak bawak balik.

fuh. memang beruntung llaa orang yang dapat rumah kitorang tu. tak payah kemas ape-ape dah. memang akan rasa macam check in hotel. aku? rasa macam check in rumah yang terbiar selama 2 tahun. padahal baru 3 minggu.

 humm.. aku agak kecewa la. bukan nak mengutuk. cuma nak luah perasaan. bengang tu, sape tak bengang. memang sume orang bengang. tapi nak buat macamana, senang kata, REDHA aje laaaaa....
 

Minyak Panas dan Ubat Gigi

,07:43 | Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
Ookkeyyyy.. tahu. Tajuk enty aku teruk gile kan? Ni kes lame tak update blog la niii.. huuhuu.
Tak kisah la. Nanti aku akan perbaiki balik dari semasa ke semasa.
So. Apa kaitan minyak panas dan ubat gigi? Rasanya most of you guys mesti dah tau kann.. terutama yang selalu kena minyak panas . (secara tak langsung maksudnya yang selalu masuk dapur tolong mak masak laa.. :P hewhewhew)


Sebab semalam aku tolong Umi masak sup ayam. Masa tengah tumis perkakas-perkakas sup yang kering tu (kulit kayu manis and the geng) , tiba-tiba dia meletup bomm tebabom la pulakk… haa.. amek ko. Sekali masa tu memang muka aku dekat sangat dengan periuk . alhasilnya menjerit la aku dengan suara bak penyanyi opera. Hahahaa.. ehhh.. jangan main sedap mulut aje cakap aku tak biasa kena minyak panas. Kalau setakat kena minyak masa goreng ikan tu, tak de la pulak aku nak update dalam blog ni. Masalahnya sekarang ni benda tu meletup memang kuat giler..

So, lepas tu aku terus gi sapu minyak but-but. Tahu tak? Ala senang cite macam minyak gamat la jugak. Tapi kepanasannya semakin menjadi-jadi pulak. Dah la kena minyak tu kat bahagian mata. Pedih woo.. so jalan penyelesaian terakhir, aku terus pi masuk bilik air dan sapu ubat gigi. Lepastu baru la start rasa sejukkk… rasa nyaman gile muke. Haha.

Dan Alhamdulillah, kesan minyak panas tu ada la , merah sikit-sikit tapi tak teruk la sampai gelembung .

So? Korang expect aku nak cakap yang lepas ni aku takkan goreng apa-apa dengan minyak panas lagi sebab trauma? Hah. Tak payah nak mengada. Try la cakap camtu kat Umi. Batu lesung makannya. Hahaha.. kalau bukan aku dengan kakak aku, sape lagi yang nak tolong Umi masak? pastu pulak akak aku baru pergi KL minggu lepas .. So kebanyakannya memang aku la yang kena masak. Kadang-kadang masak dengan Umi. Kadang-kadang masak sorang-sorang. Huu.

Humm.. anyway minggu depan aku pulak kena kembali ke UniSza balik.
Hari tu Umi tanya aku masuk balik bila. Bila aku cakap minggu depan, dia cakap dia ingatkan minggu depan satu lagi. Humm.. pastu boleh pulak dia bagitau aku tak payah pergi lagi sebab dia nak suruh aku masak kat rumah. Aku pun macam ohh.. jadi aku ni ada kat rumah Cuma untuk masak, basuh pinggan, kemas rumah aje la yeee...
Hhaha.. rasa macam dipergunakan. Tapi takpelah. Bila Umi cakap macam tu , aku rasa berharga la jugak. Well at least ada benda aku boleh buat untuk berbakti pada Umi..kannn???

*rasa sedih pulak nak tinggal Umi. Nanti sape nak tolong cuci pinggan, masak, dan kemas rumah? :((  *
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...