Yes!!! 'Hero Melayu' Lebih Gentleman!

,19:59 | 4 Comment
 
 
 
Entry ni adalah susulan daripada entry aku semalam yg bertajuk " Mat Bangla : Gentleman sangat ker...? " .. yang mana kejadian tu berlaku pada hari Jumaat lepas. and Hari ni. AHAD, Allah telah memberikan jawapan kepadaku..

Nak dijadikan cerita, tadi bas sekolah aku rosak tengah2 jalan tau! pastu pakcik tak sempat alihkan betul2 ke tepi. so, jalan raya SEDIKIT terganggu. then, korang tau ape pakcik bas aku tu cakap?? "Cube pegi tolak ramai2.." 

What the heck ?? for your information, semua penumpang bas masa tu 100% PEREMPUAN, ok!!! tapi kitorang akur jugak lah, .. cuma kena ambil masa jugak nak pujuk diorang yang berlagak ayu konon takut jatuh maruah sebagai wanita Melayu sejati.. what?? Islam tak larang pon perempuan tolak Bas ... kaaaaaaannn?????

lastly, ade la 7-8 orang yang sudi tolak bas tu. including me and my friend!! hehe... tapi seriously! tak bergerak langsung pun.!!! i mean, bergerak la jugak 1cm, then dia terundur balik!!!! sakit ati tau tak!... 

and masa tu lah datang seorang Hero Malaya yang sudi membantu kitorang.. nampak uniform macam Pak guard or something like that... or.. we can call him 'pakcik'.. tanpa berbasa - basi, die terus tolong bas tu.. 
and the result, is? terus bas tu bergerak .. laju wei.. tolak ramai2 memang best! rase macam aku sumbangkan tenaga jugak utk tolak bas tu. .. huhu.. padahal pakcik tu yang paling kuat tolak. 

ye laa... kudrat seorang wanita.. setakat mane sangat , la kan...?? tapi takut jugak aku nak tolak kuat2.. perempuan kena jaga organ dalaman.. .... . . . hehe.

hanya ucapan 'terima kasih' kitorang boleh kata kat pakcik tu. .. thanks pakcik......... wahh.. punye gentleman kan?? so, for me, Hero Malaya lebih Gentleman daripada Mat Bangla!! huhuuu.. tak perlu banyak basa - basi, terus tolong. yey!! pendapat korang, plak?????


Mat Bangla : Gentleman sangat, ker.....?????!

,09:14 | 2 Comment
 



Nak dijadikan cerita, pada suatu petang yg damai, aku kuar ngan kakak aku, pi belaja naek motor., hehe.. walau umor aku sudah mencecah 16 tahun 3 bulan lebih, tapi jarang giler naek motor! tu yg mintak kakak ajarkan. lepas ciap blaja and aku lulus,(yey~!) die cakap die nak pigi kedai , nak topup pulak. aku pun, bonceng je la motor tu. dia yg bawak.

 dah selamat sampai kedai and beli topup sume tu, tibe2! bila try nak start motor.. tak idup pulak wey! kitorang tak gelabah pon.. dah memang motor tu selalu buat hal.. and memang susah nak stat. aku dengan selamba je tunggu kakak aku yg sedang terkial2 stat motor tu. hurm... motor 90-an.. gini la jadiknye..

then, tetibe muncul sorang Mat Bangla yg baru je lepas beli topup jugak , and die tengok kitorang ngan muke pelik. mase tu actually die nak masuk lam kereta die yg diparking betol2 tepi motor kitorang. cheh! apsal pulak mat bangla ni parking kat sini? lepas tu, dengan muke yg hampir tergelak , die bagitau kakak aku : 

"Boleh ker?"
"Nak saya tolong?"

kakak aku pun, ape lagi? terus geleng kepala sekuat hati. "takpe..takpe.."
 mase tu memang aku nampak dengan jelas air mukenye yang tak berapa senang dengan kehadiran mat bangla tu.

 beberapa saat lepas mat bangla tu masuk dalam kereta, kitorang ingatkan die nak pigi dah. upe2nya, die ni ngada2 pulak, nak masukkan topup kat situ . woi.. tak boleh tunggu sampai kat umah ke, woi??? 

mase tu memang aku pun serabut habis dah. banyak songeh punya mat bangla! hampir seminit, die pun cam nak blah jer dari situ. but, korang tau tak?? sempat lagi die turunkan cermin kereta, and cakap : 

"Kalau nak suruh saya tolong stat, boleh jugak."
pastu, boleh die bantai gelakkan kakak aku. (pelempang, kau nak?)

adoooooiii.. die ni memang tak paham bahase kot.. dah memang obvious sangat kot, air muke kitorang yg mengatakan "blah la mat bangla oiii...blah! blah!"

sekali lagi kakak aku terpaksa geleng. ayat yang same dikeluarkan. "takpe..takpe.."

maybe mat bangla tu frust kot, die pun terus blah dari tempat kejadian. selang beberapa saat, motor dah idup dah... saje je nak kenakan kitorang , ekkk....

So, berdasarkan kisah aku ni, korang rase, Mat Bangla ni, Gentleman sangat kerrrrr.........?????! :p


THANKS to You, and SoRRY to You!

,20:01 | 4 Comment
Assalamualaikum..
straight to the point, Isya nak say THANKS to Paly, Farah Waheeda, and Vee Lea.. 
sebab?? sebab sudi komen entry aku yang NI..

walaupon hanye komen , but I appreciate it soooo much! huhu..

and SORRY to you guys yang rase serabut maybe sebab post isya penuh kat dashboard korang, kan? ye laa.. kalau tak, masakan ade yg stop follow isya semalam,.. eh?!
tapi.. nak dimaklumkan disini, bukan haku suka2 ati nak post berderet macam orang sewel gitu.. tapi dah feed blog haku ade problem! ups! sory. tetibe jadi hangin. hehe..



Segmen : 300 Bloggers

,19:53 | 11 Comment
Isya nak join Segmen paly.. sambil2 support sesama blogger,..... okeyh. nak join, klick gambar tuh,


Cornflakes Ice Cream.

,15:56 | 2 Comment


ari ni aku nak share something yg akan mengenyangkan perut korang. eh.? kenyang ker?? actually it's kinda 'pencuci mulut' ....... hehe.

nak kate resepi, takde lah rupenye macam resepi sangat. juz campurkan bahan2 utama je. then, you can enjoy it! lovely!

easy. seperti mana nama hidangan ni, seperti tu lah jugak bahan2 yang diperlukan ..

First?? aiskrim! tak kira la perisa ape, asal lidah korang rase sodap. tapi aku gune eskrem jagung,. tak pun, korang boleh guna eskrem vanilla. pon sodap.!

Second?? sudah semestinya cornflakes!! amek je sebanyak mane yg korang nak. takder sukatan. resepi paling simple di abad ni. heheeee..

cara2nye?? sape yang tanye tu konfem die nak kene silat gayung dengan aku. nak tunggu ape lagi?? campurkan je la bahan2 tu sume. or terserah atas daya kreativiti korang nak hidangkan camne. kalau aku, hidang macam kat bawah ni jer...
 
 


(sori gambar tak sama warna.huhu)

belom coba belom tahu tawwwww... aku suke sangat makan macam ni! rase sejuk2 and manis campur ngan crispy. urm!!!! lazat!
ni aku reka sendiri tauw! takder tiru kat mane2.. . aku rase nak makan camni, so aku buat je la. and saje nak share ngan korang..
Selamat Mencuba!!!!

>kalau dh cube jgn lupe drop comment tauuuuwww..!

Kenapa?Kenapa Entry aku takde dalam reading list All Blogs??

,18:02 | 9 Comment
 
 
selama ni ade je pun.... tapi ni tetibe takde pulak!!! ghaib weyy... tak tau pi mana.... ni pun mesti korang tak jumpe entry ni dalam reading list korang, kan?? huaaaaaaaaaa.....
sedih2... stres2.. tolong aku wahai sahabat2 sekalian.. jangan la kedekut ilmu.. 
bukan susah pun nak tolong. dapat jugak pahala free sambl2 korang berblog walking ni.

Stress dengan 'kawan' and 'cikgu' .. arghhh...........!!!!!!!

,17:34 | Comment


Assalamualaikum..
Tak cukup dengan stress sebab aku takleh jawab exam Addmath tadi, kawan aku pulak yang tambah stressss...!
Geram betol aku tau! nak dipendekkan cite, ade la sorang cikgu kat sekolah aku ni. AGAK femes jugak la.. sebab die muda lagi and belom kawin. nak kata hensem, takde la hensem sangat. cuma takde la rase nak muntah ijau bila tengok muke die tu. . .
http://1.bp.blogspot.com/-thDBsjHML_Y/TkbiKu36NyI/AAAAAAAAEPM/j3Q2ALf7Coo/s1600/sifu+im.jpg


nak dijadikan cerita ,tadi, aku memang bad mood giler ah kan lepas exam addmath. mase tu ekcelli tengah tunggu nak balik sebab exam ari ni memang habis awal. tengah aku syok tidur sambil letak kepala atas meja and berbantalkan lengan, datang kawan aku dari kelas seberang. katenye kawan aku yang sorang lagi tu dah ghaib.. (it means die kuar kelas and pegi somewhere tanpa bagitau kitorang).. so, aku pun ajak la kawan aku tu duduk kat meja sebelah aku. for your information, exam kali ni, meja aku ditempatkan kat belakaaaaaaang sekali and betul2 depan muka pintu kelas belakang.

maka nak di shortkan cerita, aku pon berbual2 lah ngan die and still letak kepala atas meja sebab  sebenarnye aku plan nak qada' tidor semalam,.. huhu.
 tetibe die senyap. aku tengok die terjenguk2 ke luar and tersengih2 sesekali. aku tanye die : " tengok ape tu?? 'gewe' ke? " ('GEWE' in kelatey means 'pakwe' or 'makwe'. tapi die umum. tak menunjukkan samada seseorang itu lelaki or perempuan.)

ekcelli aku biase gune istilah tu untuk kawan2 aku. contoh kalau kawan aku datang, aku cakap kat kawan aku sorang lagi tu , " tu 'gewe' awak dah datang."

ok. back to the point,
lepas aku tanye tadi, die tak jawab.. tapi die still lagi terjenguk2 sambil tersengih2..
"ntah ape la yang die tengok tu." aku cakap dalam ati aku sebab mase tu memang aku bad mood.

then, mase aku baru nak pejam mate, die terus cakap kat aku,:

 "tu 'gewe' awak dah datang tu,.."
aku : "hah? "
die : "tuu.... tengok la tu........."

aku pun nak tengok la sebab aku ingat kawan aku yang ghaib tadi yang datang.. sebab aku pun banyak benda nak tanye kat die..
and bile aku angkat muke and berpaling ke arah pintu, TEPAT2  at that time, cikgu yang aku cakap kat korang tadi lalu kat tepi aku (dengan angkuh . macam biase. huhu)..

Ya Allah.........!!!!!mase tu aku rase frust giler!! terus aku tarik tudung kawan aku tu and pukul lengan die sekuat ati. die pulak asyik ketawa jer, tau!!! pastu terus die larikan diri!!!

yes. memang aku geram. memang geram sangat2! sebab??

first, sebab memang ramai budak skul aku cakap cikgu tu hensem and minat die. bayangkan kalau die ingat aku pun minat die jugak? maka akan jatuhlah maruah aku ni.

second, sebab cikgu tu memang suke perasan hensem and diminati . as if bile die lalu satu tempat, semua orang akan tengok die.(padahal tak pon). so, dengan perbuatan aku yang TIDAK SENGAJA tengok ke arah die betul2 mase die lalu tepi aku tu, bukankah akan lebih menyebabkan die more and more and more PERASAN!!!???

third??? aku tak sanggup.. tak sanggup weyyyy.. tak sanggup...........!!!!!!!! tak sanggup nak tengok muke die dah. oh. tolong. Tuhan tolong aku!!!!!!

Soalan Exam ''TAK JADI BOCOR''.

,21:48 | 2 Comment

http://1.bp.blogspot.com/-wfXJ_maYAhA/UIDQFhUtHDI/AAAAAAAAICA/mU-wS3krV0g/s1600/exam_photo.jpg
 
Assalamualaikum...


Kisah yang sangat melucukan berlaku kat sekolah aku tadi. Sekarang ni ekcelli pelajar2 form5 sekolah aku sedang menempuhi ujian pengesanan Mac, termasuklah aku sekali. Nak dijadikan cerita, tadi exam Kimia tau! Tau2 je la kan, camne rupe makhluq bernama 'Chemistry' itu.. So scary that I can't look at it at all or I will faint. Huhu.
So, dipendekkan cerita, ni last minute punye masa. Hampir sepuluh minit sebelum exam bermula. Tetibe kawan aku yg tengah buat latihan dalam buku tanye kawan sebelah aku satu soalan pengiraan jisim bahan kimia ape ntah. Tapi kawan aku tu pun takleh jawab gak. Tanye aku?? Ohh.. Memang tak la kan.....

Then, kawan aku suggest kat kawan aku yg buat latihan tu supaya pi tanye 'someone' yg pakar kimia dalam kelas diorang sebelum terlambat. Aku masih stay kat situ mase diorang pi kat kelas diorang tu. A minute later, aku pun cadang nak pi kelas jugak sebab exam dah nak start dah. In my journey tu, aku nampak diorang tengah bincang soalan ngan orang lain kat depan pintu kelas. “Aku pun nak menyibuk jugak lah!” Huhu..

And that's when it happens. Tetibe je  datang someone berlari2 anak and terus terkam buku latihan tu. Dia cakap tadi die nampak cikgu bawak kertas exam kimia, and it looks like soalan2 dalam buku tu. Eh?? What? Bia betik?Kebetulan ramai pulak yg terdengar kata2 die tu. So, kalut seketika and ramai la yg datang berkerumun kat situ.. Kawan aku yg tadinya nk bincang soalan tu jadi terpinga2 plus geram. Ye la. Orang nak tanye soalan, die pi terkam nak hafal jawapan. .. .. Ish3.. ''A.A.B.D.C.A.B.'' haha. Lebih kurang gitu la bunyik yg  riuh kedengaran at that time. 

Then, akhirnya cikgu yang jadi pengawas exam pun datang la nak agihkan kertas. 'someone' yg cakap die ternampak kertas exam tadi tu pun, intai kertas exam di tangan cikgu dengan bergayanya sampai hampir tertiarap ( haha.hiperbola.) tanpa pengetahuan cikgu. Pastu dengan selamba die bangun and cakap '' bukan laa... Tak sama......''

maka semua yang berada disitu melepaskan keluhan panjang ... Huhu. Including aku!




enjoy this!! 
''Ya Hanana'' by UNIC!!! hehe




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...