Minggu Mesra Siswa UniSZA 2014/2015

,20:05 | 17 Comment
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
  
macam yang aku janjikan, aku akan cerita pasal minggu orientasi aku dari hari first sampai hari terakhir kat UniSZA ni. kalau ada yang belum tahu, UniSZA ni singkatan kepada Universiti Sultan Zainal Abidin . dulunya dikenali sebagai Universiti Darul Iman Malaysia. dulunya lagi dikenali sebagai KUSZA. haa.. kemain banyak namanya, kan? hehe.. kiraa dulu kolej la.. sekarang ni da jadi Universiti . IPTA ok! jangan main gatal mulut aje cakap UniSZA ni IPTS. mentang-mentanglah nama pelik. 
ok. jadi pada hari yang ditetapkan untuk mendaftar, iaitu 8//2014, aku bertolak dari rumah pukul 7:30 pagi. gile lewat, kan? haha.. dari kelantan ke unisza gong badak ni ada la dalam 3 jam setengah. pastu on the way tu boleh pulak singgah umah mak sedara aku,..
dah jalan tu, rasa macam nak dekat je ni. sebab sebelum ni memang aku pernah google maps kedudukan unisza ni. so, tahulah sikit-sikit. then, aku pun ternampaklah tulisan besar gedabak kt pintu unisza tu and bagitau abah. ekcelli abah tak nampak pun, abah drive straight aje. hihi. so, u turn la balik. dekat aje. so , nampaklah tulisan ni masa nak masuk pintu dia tu. huhu.. ni aku curi kat google ek. takde masa aku nak ambik gambar. dah pukul 11 dah aku sampai tu. masa daftar tamat pukul 12.
maka sebab aku malas nak explain, jadi sebab aku daftar lewat, aku pun dapatlah blok kediaman yang berada nunnn dihujung dunia. haha. 
namanya Blok I. kira blok bru le.. kalau blok lama, dia nama cam fatimah, umi kalthum. .. kalau blok baru, dia guna huruf. 
lepas daftar tu, terus pi cari bilik la.. 
first, aku dan Umi naik dulu sambil bawak beg yang ringan-ringan. tingkat 5 uollsss!! mana larat nak angkat beg besar-besar. so, lepas dah jumpa bilik tu, aku pun turun la, panggil abah, suh angkat luggage. hihi. aku angkat beg-beg lain dan baldi dan bantal. berat wooo... jangan kata tak berat. 4 hari bahu aku bengkak sebab angkat beg tu sampai tingkat 5!
-------------------------------------
haaaa.. so, tu je lah entry yang sempat aku tulis dan tersimpan sebagai draft untuk berapa hari dah , aku pun tatau. haha. so, aku decide, aku taknak la compilekan sume pengalaman aku dalam satu masa. kalau tak, maunya 2 bulan lagi baru boleh publish entry ni. haha.. 

jadi, perancangannya, aku nak buaa entry satu-persatu untuk cerita pengalaman yang menarik sepanjang minggu orientasi di UniSZA nii.. pastu, aku akan letak link kat entry ni . so, entry ni akan diupdate dari semasa ke semasa la.. aku bukan ape, saje nak share pengalaman, untuk 'adik-adik' yang bakal menjejak UniSZA or mana-mana IPT nanti. hehehe

so , wait n see ya!

-------------------------------------

Klik mana-mana tajuk untuk baca lagi tentang MMS UniSZA :
 
 
 mORE StorY abOUt UNISZA?? click here pleasee.... >UNISZA GONG BADAK<

17 comments:

  1. Salam kak. Sy bakal junior unisza. Sy nak tanya akak ttg etika pemakaian kat unisza. Waktu gi kuliah, boleh tak pakai baju slain baju kurung tapi bersopan? Tudung bawal je ke yg dibenarkan pakai? Shawl and pashmina mmg tak dibenarkan ke? Hmm nak emel akak untuk memudahkan sy rujuk kat akak ttg unisza. Mohon pencerahan kak ye terima kasih 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...firstly, congrats!.
      klau ikut praturan, budak first year mmg wajib pkai baju kurung tiap2 hari klau nk pegi kelas.. tp rmai je bile dh naik sem 2, mula pkai baju lain..
      pasal tudung tu.. bleh je nk pkai pape asalkan labuh mengikut syariat. yg sy ckp kt atas psal tdung bawal tu just utk mggu mesra siswa jer.
      btw, ni email sy : lurvepurple16@gmail.com
      feel free to contact me. klau xbusy, in sha Allah sy reply. :)

      Delete
  2. Assalamualaikum kak..sy bakal junior di unisza.saya nak tanya ckit..kalau blok lame bilik air dia kat luar or what?kalau blok baru pulak mcm mna facilities dia?and fakulti pengurusan perniagaan n perakaunan jauh x dari blok kediaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. klau blok lama, blik air dia sederet la dgn bilik..klau psal blok baru, bleh baca kat link ini : http://isyapurple.blogspot.com/2014/06/hari-pendaftaran-di-unisza.html

      sume fakulti mmg jauh dr blok kediaman.. tp fppp xjauh sgt lah kott.. standard jer..

      Delete
  3. Slm kak, nk tnya,klu lelaki,mmg kene pakai songkok ke? Or bleh free hair? Hihi..(lelaki).. pstu,baju mmg kene msuk dlm sluar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. mase MMS tahun akak dlu, lelaki xprlu pakai songkok pun. baju kemeja of course la kena masuk sluar, dik. kalau x, serabai je nnti. buat malu mak bapak.hahaha.. ape2pun, sila refer praturan yg awk dpt dr unisza sndiri ye. mane tahu die ade ubah rules ke utk thun ni..

      Delete
  4. assalammualaikum kak nk tnye. mse mms nnti mmg kne pkai bju putih je ke spnjg mms tu berjalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam dik. mohon dirujuk senarai peraturan yg diberi oleh pihak unisza sndri ye.. mase thun akak dlu die sruh pkai bju kurung. klau tahun ni die sruh pakai baju putih, then baju putih it is. peraturan ni ubah2 ikut tahun. so please, refer je krtas yg korang dpt dr unisza tu. 😃

      Delete
  5. tumpan tanya, boleh pakai purdah tak dlm bilik kuliah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Dlm bilik air pun bleh pakai. No worries😂

      Delete
  6. tumpang tanya. hari pendaftaran kene pakai baju apa ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy dlu pakai bju krung biase je..

      Delete
  7. Kalau lepas minggu orientasi tu boleh tak pakai baju biasa je means bukan baju kurung but baju biasa tu bersopan n menutup aurat untuk pelajar sem 1 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je awak.. masa minggu orientasi je ikut peraturan. Dah lps MMS tu pakai ikut sukahati je..

      Delete
  8. kak unisza ok taak hahahh..kak tudung putih bawal

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak, 5/6 ni in shaa Allah saye bakal jadi pelajar unisza. saye nak tanya, dalam kertas tu die ade tulis minggu mms kena pakai 'baju kurung' je, thats mean tu baju kurung biasa or baju kurung putih ? mohon maklum balas dari akak pls :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. maknanya baju kurung biasa je la tu.

      Delete

Silakan u olls komen disini dulu ye. Your comment memang tak akan terus keluar kat sini.. I will publish and reply your comment once I open this blog. Ok? ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...